Cultura 02/03/2022

La soprano russa Anna Netrebko no actuarà al Liceu

El teatre "reitera el seu compromís a favor de la pau i el rebuig a la guerra"

2 min
Anna Netrebko durant el recital al Liceu

BarcelonaDesprés que Anna Netrebko anunciés ahir en un comunicat que “s’allunyava dels escenaris temporalment”, el Liceu ha confirmat aquest dimecres que la soprano no cantarà en el concert del seu 175è aniversari, el 3 d’abril. La direcció del teatre de la Rambla "està treballant en la millor alternativa artística possible per celebrar aquest emotiu esdeveniment que celebrarà el passat, present i futur del teatre".

Arran de la invasió russa d'Ucraïna, Netrebko, una artista molt propera a Vladímir Putin, havia dit que s'oposava a "aquesta guerra sense sentit" i demanava a Rússia que posés "fi ara mateix a aquest conflicte bèl·lic, per tal de poder salvar-nos tots". "Necessitem la pau de manera imminent. Degut a aquesta situació, considero que, per mi, no és el moment de fer música i actuar. Per tant, he decidit fer un pas enrere respecte a les meves properes actuacions. És una decisió extremadament difícil però sé que el meu públic entendrà i respectarà aquesta decisió”, va afegir la soprano dimarts. Tanmateix, institucions com l'Òpera de Zuric van considerar que la resposta de Netrebko no era prou contundent contra Putin. El degoteig de cancel·lacions, però, havia començat abans a La Scala de Milà i a Hamburg.

Dimarts, unes hores abans que Netrebko anunciés que deixava els escenaris "fins a nou avís", el director artístic del Liceu, Víctor Garcia de Gomar, havia explicat que el teatre estava "estudiant diferents escenaris, lògicament, des del més agressiu fins al més tolerant, pensant en quin és el posicionament més encertat per poder continuar celebrant aquest 175è aniversari sense equivocar-nos". I la solució ha vingut donada per la cancel·lació de Netrebko.

'El cant dels ocells'

"Davant la situació que s'està vivint a Ucraïna, el Gran Teatre del Liceu reitera el seu compromís a favor de la pau i el rebuig a la guerra. El Liceu condemna qualsevol expressió de violència i es referma en la necessitat d’abordar el conflicte des del diàleg, el respecte i la paraula", diu la direcció del teatre de la Rambla en un comunicat en què es reivindica "el Liceu com un espai d’art i pacifisme". En aquest sentit, un violoncel·lista de l’Orquestra del Gran Teatre interpretarà El cant dels ocells a l’inici de totes els funcions de Pelléas et Mélisande i El monstre al Laberint.

stats