Cultura 13/05/2021

Surt a la llum una pintura inèdita de Luis de Morales, 'el Diví'

L'atribució de 'Jesús amb la creu a coll cau per primera vegada' l'han fet experts de la Universitat de Lleida

Ara
2 min
Imatge de la pintura 'Jesús amb la creu a coll cau per primera vegada' de Luis de Morales 'El Diví'

BarcelonaL'equip investigador del Centre d'Art d'Època Moderna (CAEM) de la Universitat de Lleida (UdL) ha tret a la llum una obra inèdita del pintor extremeny Luis de Morales (1510-1586), conegut com el Diví i considerat un dels més rellevants del manierisme espanyol de la segona meitat de segle XVI. L'obra, que pertany a una col·lecció particular, és Jesús amb la creu a coll cau per primera vegada, una pintura a l'oli sobre taula, de 61,1 cm per 54,6 cm sense marc, realitzada el 1550, l'inici de l'època de més auge de l'artista

Tal com informa l'ACN, en l'atribució hi ha estat treballant durant tres mesos l'experta en pintura de Morales i assessora científica del CAEM, Isabel Mateo Gómez, professora emèrita de l'Institut Diego Velázquez del CSIC, en col·laboració amb el personal del centre lleidatà, que s'ha encarregat de l'anàlisi tècnica. L'estudi de la pintura amb reflectografia d'infrarojos i microscòpia digital ha confirmat que els materials utilitzats (or, blanc de plom, laca roja, pigments blaus i blaus verd i terres, entre d'altres) són coherents amb la datació i filiació de l'obra, i que la seguretat en el traç és la que caracteritzà Morales.

En la pintura hi apareix representada l'escena en primer pla sobre un fons fosc neutre, on destaca la creu de fusta que porta un Jesús de cos seminú i vigorós. La pintura està ben il·luminada per mostrar la musculatura i l'anatomia del cos, cobert a mitges per una túnica verdosa d'amplis plecs. La figura de Jesús mostra un important escorç al braç dret que abraça la creu, mentre que l'esquerre recolza en una gran pedra.

La peça "mostra el patetisme pur de l'escena i és capaç d'unir l'espectador amb el dolor de Jesús durant la Passió, emfatitzant-ne el sofriment i remarcant el caràcter devocional", assenyalen els tècnics del CAEM. Jesús amb la creu a coll cau per primera vegada, que es troba en un bon estat de conservació, "aconsegueix fer brollar la pietat en els espectadors, cosa que pocs artistes van aconseguir amb la intensitat gairebé sense parangó de Morales", afegeixen des del CAEM.

stats