Cultura 02/06/2016

Tarragona també retirarà el títol d''alcalde honorari i perpetu' de la ciutat a Franco

La polèmica de Tortosa ha destapat que el nomenament continua vigent a molts municipis

Agències
2 min
El general Francisco Franco, l’any 1936 a Salamanca, amb Queipo de Llano i Francisco Franco Salgado-Araújo al darrere.

BarcelonaEl grup municipal d'ERC-MES-MDC de Tarragona ha entrat una moció per al proper plenari que demana que es retiri el títol 'd'alcalde honorari i perpetu' de la ciutat a Francisco Franco, una distinció que es va atorgar al dictador el 31 de març de 1964 a tots els pobles de la província.

El cas de Tortosa, revelat per una investigació periodística, ha destapat que el nomenament segueix vigent a moltíssims municipis de la demarcació i una allau de pobles estan portant la revocació als seus plens. A més de Tarragona, Valls, el Vendrell, Cunit, els Guiamets, la Vilella Alta, Alcanar, Benissanet, Garcia, Ginestar, Flix, Miravet, Móra d'Ebre, Móra la Nova, la Palma d'Ebre, la Torre de l'Espanyol i l'Ametlla de Mar ja han aprovat o aprovaran els propers dies l'anul·lació d'aquell acord de govern ordenat per la governació civil de l'època.

El portaveu d'ERC a l'Ajuntament de Tarragona, Pau Ricomà, ha presentat la moció que durà al proper consell plenari i que els republicans confien que "compti amb un ampli suport" perquè Franco deixi de ser alcalde honorari de la ciutat. Ricomà ha recordat que al mes de març el plenari va aprovar, "de forma pionera", una moció que instava l'Ajuntament de Tarragona a personar-se en la querella contra els crims franquistes comesos a la ciutat. "Si Tarragona ha estat la primera ciutat a demanar que s'investiguin els crims del franquisme ara no pot ser l'última a retirar-li els honors al màxim responsable d'aquests crims", ha apuntat el portaveu d'ERC. "Retirar-li aquesta distinció a Franco és un acte de justícia i reparació per a tots els tarragonins i tarragonines que van patir repressió, humiliacions, presó i mort durant la dictadura franquista", ha afegit.

Tarragona ja va retirar, l'any 2009, la Medalla d'Or de la Ciutat al dictador, que se li havia concedit l'any 1952. "Aquell va ser l'exercici de reparació històrica més gran que feia l'Ajuntament de Tarragona des de la represa democràtica. Per culminar el que es va iniciar aleshores cal retirar-li qualsevol honor que encara ostenti", ha defensat Ricomà.

stats