Cultura 11/06/2018

Tatxo Benet també compra l'obra sobre el rei censurada al Macba

L'empresari ja va adquirir l'obra sobre els presos polítics i pensa en una col·lecció d'art censurat

Acn
2 min
L'obra de la polèmica és d'Inés Doujak

BarcelonaL'empresari de Mediapro Tatxo Benet ha comprat l'obra escultòrica 'Not dressed for conquering / HC 04 Transport', una peça que el 2015 va causar gran polèmica al Museu d'Art Contemporani de Barcelona (Macba) i va comportar la dimissió de l'aleshores director del centre, segons ha avançat 'La Vanguardia' i ha confirmat Benet a l'ACN. És la segona peça artística compromesa que transcendeix que ha estat adquirida per l'empresari, després de comprar el muntatge fotogràfic 'Presos polítics', de Santiago Sierra, que va ser censurat a la fira Arco de Madrid. Benet està pensant a crear una col·lecció privada d'art censurat.

L'obra 'Not dressed for conquering / HC 04 Transport', d'Inés Doujak i Johan Barker, mostra el rei Joan Carles sodomitzat per l'activista Domitilia, que és també sodomitzada per un pastor alemany. L'aleshores director del Macba, Bartomeu Marí, va decidir cancel·lar la mostra perquè incloïa aquesta obra, que considerava "inapropiada". La decisió va generar molta controvèrsia, fins al punt que finalment la mostra s'obriria al públic, amb l'obra polèmica inclosa, i Marí posaria el seu càrrec a disposició del consorci del Macba. Ara Benet l'ha adquirit per un preu que no ha volgut revelar.

Com tampoc va revelar en el seu moment el preu que va pagar per l'obra 'Presos polítics', que està exposada ara al CCCB. L'obra va ser retirada de la fira madrilenya d'art contemporani Arco i poc després comprada per Benet, que de moment ja l'ha exposat al Museu de Lleida –on hi havia les obres que en el marc del 155 es va executar una sentència que obligava a traslladar-les del monestir de Sixena a l'Aragó– i al CCCB. També la va intentar exposar al Parlament Europeu, però aquest ens també la va prohibir.

stats