TEATRE
Cultura 19/10/2012

L'independentisme puja a escena a 'Pàtria', de Jordi Casanovas

El director planteja què passaria si el primer candidat independentista amb possibilitats de guanyar desaparegués dos dies abans de les eleccions. Després de l'estrena al Temporada Alta, ha arribat al Lliure de Gràcia

Laura Serra
2 min

BarcelonaEl dramaturg i director Jordi Casanovas fa un pas més en la seva recerca sobre la identitat catalana. Després de l'èxit d''Una història catalana' (estrenada l'any passat al TNC i que es reposarà enguany a la Sala Gran), ara es planteja a 'Pàtria' reflexions sobre la política, la memòria i l'independentisme. "Vaig començar-la a escriure fa 5 anys per posar sobre l'escenari el que jo em plantejo sobre la independència, i fins fa 6 mesos em deien que no era creïble", assegurava avui. Amb el tomb polític que ha fet el país, la ficció s'ha anat acostant a la realitat.

El muntatge se situa dos dies abans d'unes eleccions en què hi ha un candidat independentista que per primer cop té opcions de guanyar. El candidat (Francesc Orella) és un periodista "d'aquests que la gent del carrer pensa que s'haurien de dedicar a la política perquè diuen el que pensa la gent", explica el director. El problema és que desapareix al final de la campanya i la història fa un salt enrere per veure què ha ocorregut en els darrers sis mesos. "L'obra genera un debat paral·lel al que ja hi ha al carrer, però va a un lloc més abstracte. És una obra on tots els personatges prenen decisions equivocades i s'encaminen al precipici. El suspens és una excusa per plantejar el salt enrere", diu Casanovas. Tot l'equip destaca que es tracta d'una barreja perfecta de teatre d'idees i sentiments, una obra de personatges interpretats per Marcel Borràs, Àlex Casanovas, Lluïsa Castell, Rosa Vila, Fermí Reixach i Orella.

'Pàtria', títol irònic d'un muntatge que dura 2 hores amb entreacte de 15 minuts, es va estrenar el 12 d'octubre a El Canal dins el festival Temporada Alta, i després de dos bolos ha arribat al Teatre Lliure de Gràcia del 18 d'octubre. Hi romandrà fins l'11 de novembre.

stats