Teatre
Cultura Teatre 25/05/2022

Fer pa amb Abel Folk per ser feliç

La Villarroel estrena la comèdia 'Una teràpia integral', escrita i dirigida per Cristina Clemente i Marc Angelet

3 min
Un moment de l'espectacle 'Una teràpia integral'

Barcelona"Per fer un bon pa cal estar bé amb un mateix", diu Abel Folk encarnat en Toni Roca, un forner que ha convertit l'ofici en una teràpia per ajudar la gent a trobar la felicitat. Els espectadors veuran aplicar-la de primera mà a La Villarroel, on durant una hora i mitja Folk farà pa amb Àngels Gonyalons, Roger Coma i Andrea Ros. Ells tres són els alumnes de Folk a Una teràpia integral, una comèdia escrita i dirigida per Cristina Clemente i Marc Angelet, el duet que va desemmascarar el Pare Noel a Lapònia. Allà parlaven de la màgia i les mentides que ens diem a la vida, i els va quedar l'espina d'aprofundir en les noves espiritualitats i la fe avui dia. Ara hi entren de ple amb una història sobre com trobar sentit a la vida a través del llevat, la farina i una bona cocció. L'espectacle ha fet més de 30 funcions per tot Catalunya i acaba d'arribar a Barcelona, on es podrà veure fins al 26 de juny.

"Volíem sortir de la comèdia feta dins d'una casa i entrar en un obrador de pa", diu Clemente. A partir d'aquí, van imaginar un prestigiós terapeuta que imparteix cursos amb places molt limitades. Entre la multitud de sol·licituds escull tres persones a qui creu que pot ajudar: una empresària d'èxit (Gonyalons), un home sensible i desesperat (Coma) i una dona disposada a desemmascarar el terapeuta, a qui atribueix la mort del seu germà (Ros). "Uns venen amb vocació de fer teràpia, altres arriben enganyats creient que això és només un curs de pa", avança Clemente. El muntatge reflecteix com a vegades les persones s'aferren a l'espiritualitat per tenir un espai de control en una realitat caòtica.

Un procés espiritual i addictiu

Aquesta vegada, els actors no només s'han hagut de preparar els personatges, sinó també aprendre a fer pa. Tots van assistir a un curs abans de començar els assajos perquè mentre la història transcorre, les barres i els barrots van prenent forma en directe a l'escenari. La companyia ha de deixar enllestides les masses tres hores abans d'arrencar la funció i a escena hi ha un forn encès a punt per coure el que calgui. Tot i que defuig la pandèmia, a l'espectacle hi ressona aquella tendència massiva del confinament a fer pa des de casa. Coma explica que ell va ser un dels que s'hi va sumar –"és el més espiritual que faig a casa", diu– en "un moment de canvi personal", i això el va portar a enfrontar-se al propi caos vital de forma diferent. "Preval el control simbòlic del gest, és molt diferent a fer un pastís o una maionesa. Hi ha factors molt volàtils que fan que el procés pugui anar malament, i això fa que sigui tan addictiu", subratlla l'actor.

Folk va arribar a Una teràpia integral amb una part del camí fet, perquè quan era jove va treballar durant quatre anys de pastisser. Tot i això, explica que el personatge del Toni Roca l'ha fet sortir "de la zona de confort", l'ha situat en un espai "desconegut" i l'ha obligat "a prendre riscos". Fins i tot el seu personatge acabarà sucumbint a la influència de la teràpia i dels seus estudiants, que li qüestionaran el sentit de l'existència. "Moltes vegades som infeliços perquè no som capaços de trencar amb vincles prescindibles, com els diners o una relació tòxica –assenyala l'actor–. Hem de prendre consciència que el més important de la vida és la felicitat i que alliberar-nos de tot allò que ens fa infeliços obre la porta a un món de possibilitats meravelloses".

stats