Teatre clàssic
Cultura Teatre 21/06/2022

Imanol Arias: "No vull que res espatlli la meva estada a Barcelona"

L'actor estrena 'Muerte de un viajante' al Teatre Romea

2 min
Imanol Arias, Cristina de Inza i Carlos Serrano-Clark a la porta del Teatre Romea

BarcelonaL'actor Imanol Arias (Riaño, Lleó, 1956) explica que havia somiat "tota la vida" protagonitzar Muerte de un viajante, d'Arthur Miller, però quan va arribar l'hora de l'estrena en va ser incapaç. Ell mateix es va produir l'espectacle, que havia de representar per primera vegada al Teatre Arriaga de Bilbao l'agost de l'any passat, quan es va desmuntar. "Tenia tanta pressió que vaig començar a tenir llacunes i el metge em va dir que havia de parar. Em vaig trencar per dins i vam haver de suspendre la funció", explica l'actor. Després d'un temps de repòs va poder reprendre l'obra, que ara arriba al Teatre Romea, on s'estarà fins al 10 de juliol. Arias explica que d'aquella experiència n'ha extret "una energia" que reviu a l'escenari: "Quan actuo intento reconstruir un estat en mi que m’ha costat com a actor".

Amb sis mesos de funcions ja fetes a Madrid, Arias s'enfronta ara amb molta més tranquil·litat al personatge, Willy Loman, el viatjant i pare de família que un dia decideix quedar-se a terra per sempre més. "És un home de 63 anys que al llarg de l’obra es va contradient. Està molt frustrat amb els fills i ha treballat molt. Quan es barreja autoestima baixa amb un ego per a la feina molt gran, el diable et ve a veure i et pots equivocar. Això és l'únic que comparteixo amb ell", reflexiona l'intèrpret. El seu fill Jon Arias interpreta el paper del fill gran del protagonista, Cristina de Inza és l'esposa i Carlos Serrano-Clark encarna el fill petit.

De Inza assenyala que el seu personatge "és complicat" perquè es tracta "d'una dona que no té res a veure i amb les dones actuals" i que "prioritza els fills i el marit". L'actriu ha intentat "treballar-hi pensant que no és només una abnegada sotmesa" i subratlla que, malgrat això, el conflicte de l'espectacle "és universal i totes les famílies s'hi poden identificar". Serrano-Clark hi coincideix i considera que el patiment del seu personatge també es pot trobar a moltes llars. "És un jove de 31 anys que durant tota l’obra busca sense èxit la complicitat dels pares. Té per dins una tristor molt gran", diu l'actor.

La polèmica després de cancel·lar 'Cuéntame'

Tota la companyia es mostra entusiasmada amb aquesta estada a Barcelona i, en especial, amb poder representar el muntatge al Teatre Romea, una sala on Arias encara no havia actuat mai. "No vull que res espatlli la meva estada a Barcelona –diu l'actor–. Aquests dies aniré al teatre, passejaré per la ciutat i xampurrejaré el català. No em fa res que em sentin parlar malament en català. Ho faig en públic i amb afecte".

Imanol Arias ha atès els mitjans després del xoc que va tenir a principis de juny amb Televisió Espanyola arran de la cancel·lació de Cuéntame. En una entrevista al programa La Kapital, de Tele Bilbao, Arias –que durant la roda de premsa al Romea només ha permès preguntes sobre l'espectacle– va atribuir la cancel·lació a una membre socialista del consell d’administració de RTVE –que no va anomenar– presumptament perquè la història de la sèrie començava a endinsar-se en trames poc afalagadores per al PSOE. A més, l'actor va dir que a l’ens televisiu "hi ha 9.000 persones que no fan res”. Uns dies després va demanar disculpes als treballadors.

stats