Drets d'autor
Cultura 17/03/2021

Teddy Bautista, absolt pel cas de frau a la SGAE

La Fiscalia demanava 12 anys de presó per desviament de fons però no s'ha pogut acreditar i s'ha absolt els deu implicats

Ara
2 min
Teddy Bautista en una imatge d'arxiu

BarcelonaL'Audiència Nacional ha absolt aquest dimecres l'expresident de la Societat General d'Autors Espanyols (SGAE), Eduardo Teddy Bautista, i nou acusats més per presumpte desviament de fons a l'entitat durant el seu mandat, segons recull l'ACN. La Fiscalia Anticorrupció demanava penes de fins a 12 anys de presó pels delictes d'apropiació indeguda, administració deslleial, falsedat documental i associació il·lícita. L'Audiència no veu acreditat que s'actués al marge dels òrgans socials de l'entitat, sinó que els acusats complien els acords que s'hi havien pres. A més, la sentència té en compte que la SGAE va retirar l'acusació penal i després la civil –que havia presentat contra Bautista i la seva junta– al no sentir-se finalment perjudicada pel suposat desviament de fons.

Segons la sentència, com a entitat privada la SGAE tenia autorització per actuar com a entitat de gestió de drets de propietat intel·lectual i dels contractes que eren objecte de la denúncia. Entre ells, els projectes Teseo i Portal Latino, i els acords de la SGAE amb la SDAE (Societat Digital d'Autors d'Espanya) i Microgénesis.

El cas Saga

El cas Saga va començar l'1 de juliol del 2011, quan la Guàrdia Civil va entrar a la seu madrilenya de la SGAE i Bautista, al costat de l'exdirector de la SDAE (filial digital de la SGAE), José Luis Rodríguez Neri, i set persones més, van ser detingudes en el marc d'aquesta operació.

El cas va ser jutjat entre el setembre i el 22 de desembre de l'any passat, quan va quedar vist per a sentència. La sentència diu que "totes i cadascuna de les decisions de contractació realitzades entre la SGAE i la SDAE i entre aquesta i Microgénesis van ser conegudes, adoptades i aprovades pels òrgans de direcció de les dues societats, amb previ i ple coneixement de les condicions de contractació, amb l'aprovació pressupostària anual a càrrec dels pressupostos de la SGAE". A més, el tribunal creu que eren "absolutament imprescindibles" per al correcte funcionament de la SGAE davant l'exponencial creixement que la reproducció de les obres en mitjans digitals estava tenint lloc en aquells anys, com recull Efe. També era "absolutament necessària" la creació de pàgines web que donessin a conèixer aquestes obres i la formació del personal de la SGAE. A més, continuen fent-se servir en l'actualitat.

Pel que fa al delicte d'apropiació indeguda, la sala considera que els fons de la SGAE es van fer servir per al pagament dels serveis contractats i no hi ha proves que l'administrador es fes seus els fons o els donés una altra destinació. Els fons transferits a la SDAE es van fer servir per als serveis acordats i "es van prestar realment i efectivament sota uns preus usuals en el mercat". Així és com es van comprar productes com Teseo i Portal Latino, que "li eren bàsics per a la gestió de la societat en el benefici dels seus associats, i per a la promoció del repertori i les seves obres". També cau l'acusació d'administració deslleial perquè no hi ha perjudici i el delicte d'associació il·lícita.

El juny del 2019 Bautista ja va tornar a la direcció de la SGAE.

stats