Crítica de cinema

'The tender bar': George Clooney i Ben Affleck mediten sobre la masculinitat recolzats a la barra del bar

El film adapta les memòries de joventut de J.R. Moehringer 'El bar de las grandes esperanzas'

2 min
Ben Affleck a la barra del bar a 'The Tender Bar'

'The tender bar'

(2,5 estrelles)

Direcció: George Clooney. Guió: William Monahan. Estats Units, 2021. 105 min. Amb: Ben Affleck, Tye Sheridan, Lily Rabe i Christopher Lloyd

Estrena a Amazon Prime

J.R. Moehringer ha basat bona part de la seva trajectòria com a escriptor en ser l’autor a l’ombra de les autobiografies de celebritats com Andre Agassi o el príncep Enric de Sussex, però també va reservar temps per explicar la seva història a The tender bar (traduït al castellà com El bar de las grandes esperanzas). En aquestes memòries d’infància i joventut, l’autor recordava les dècades formatives dels setanta i vuitanta, quan, l’absència del seu pare, el va portar a buscar referents masculins en el seu oncle i els parroquians del bar on treballava.

Tot just un any després de Cielo de medianoche, George Clooney presenta l’adaptació del llibre de Moehringer, un projecte que, no sabent gaire què fer amb la seva primera matèria, oscil·la entre el punt de vista narratiu del jove J.R. i el seu autèntic pilar: el magnetisme que irradia la figura de “l’oncle Charlie”, interpretat amb carisma tranquil per Ben Affleck, i la mítica del Dickens, un lloc per ofegar les penes però també per formar-se literàriament.

Els bars són espais fèrtils per la ficció (pensem en Cheers o Horace & Pete), i quan Clooney instal·la la càmera en aquest escenari les imatges semblen sonar amb els acords acollidors d’una cançó de Bruce Springsteen. Però es tracta de moments massa breus, que posen al descobert una decebedora necessitat de narrar un arc dramàtic de manera convencional i sense tenir gran cosa a dir sobre la glòria i les misèries de la masculinitat, quan l'únic que necessitava el film era trobar el lloc a la barra des d’on Moehringer va observar com passava la vida.

stats