Cultura 05/12/2013

Clara Segura s'entrega "en cos i ànima" a 'La rosa tatuada' del TNC

Carlota Subirós dirigeix l'obra de Tennesse Williams a partir del 12 de desembre

Laura Serra
2 min
Clara Segura protagonitza 'La rosa tatuada' / MAY ZIRCUS

BarcelonaCarlota Subirós estrenarà, per primera vegada en català, 'La rosa tatuada' de Tennesse Williams al Teatre Nacional. El text, un "cant dionisíac al plaer del món i a la bellesa de la vida", segons la directora, va ser escrit el 1949 a Barcelona pel dramaturg nord-americà, pensant en Anna Magnani com a protagonista. I si aquesta actriu té una rèplica catalana, aquesta és Clara Segura, que "s'entrega en cos i ànima" al personatge de Serafina delle Rose, una siciliana emigrada al sud dels Estats Units que es queda vídua i ha d'afrontar l'amor al marit i un dol rigorós, l'atracció per un altre home que entra a la seva vida i la pressió de l'entorn entre el purità catòlic dels italians i el comportament alliberat i sensual de la nova vida americana.

Tennesse Williams tenia una forta inspiració lorquiana en escriure aquesta obra. Subirós l'hi va veure des del primer moment i, sobre l'escenari, va imaginar un espectacle flamenc, on la 'bailaora' és Clara Segura però acompanyada per tot un 'tablao' de personatges que la defineixen, l'animen i també canten. Dotze actors pujaran a escena, entre els quals Bruno Oro, Rosa Cadafalch, Màrcia Cisteró, Oriol Genís, Teresa Urroz o Antònia Jaume.

L'espectacle barreja diversos gèneres, de la tragèdia grega plena de símbols al drama de personatges tens, grotesc, còmic i entendridor. "Des de la petita història d'amor d'una modista, agafa una dimensió còsmica. Williams deia que amb l'obra [que va escriure quan estava enamorat d'un jove italo-americà i havia descobert el Mediterrani i sentia una pulsió per ser pare] volia donar testimoni del seu amor pel món. A través del dolor, fa un cant a la bellesa, la vitalitat, la sexualitat, al plaer de la vida més carnal i apassionat", diu Subirós.

'La rosa tatuada' s'estrenarà el 12 de desembre a la Sala Gran i farà temporada fins al 2 de febrer.

stats