Memòria Històrica

Troben cinc soldats en una fossa a la serra de Prades

Justícia creu que van morir en els combats que hi va haver el gener del 1939

ARA
2 min
Les dues rases que s'han excavat a Prades

El 8 de gener del 1939 l’exèrcit franquista va anar guanyant la serra de Prades. Cap al migdia, les forces republicanes van començar la retirada i, al vespre, les tropes de Franco es van establir a l’altura de la Roca dels Corbs, al terme municipal de Prades. L’ofensiva va continuar el dia 9, quan les tropes van entrar al poble. Els combats en aquest punt van provocar 71 baixes a l’exèrcit franquista. Pel que fa a l’Exèrcit Popular de la República, hi va morir un nombre indeterminat de soldats: els seus cossos van quedar escampats pel terme municipal i es van dipositar als clots que les explosions d’artilleria havien provocat en el terreny; posteriorment, van ser coberts amb pedres. Amb el pas dels anys, alguns d’aquests cossos han aflorat, a causa de fenòmens naturals o a l’acció d’animals, que els han desenterrat. És en aquesta zona, on fa més de 80 anys hi va haver els enfrontaments, on el 10 de desembre passat unes historiadores que documentaven les fosses de la comarca van trobar dos punts amb restes òssies. També van identificar algunes restes de material bèl·lic (metralla i granades de mà). Es van localitzar i recollir les restes, i es va advertir que en un dels punts n’hi podria haver més de colgades.

La direcció general de Memòria Democràtica va començar a excavar-hi el 7 de febrer passat. Es preveu que les actuacions, que s’emmarquen en el Pla de Fosses 2020-2022, acabin a principis de març. De moment, els arqueòlegs han localitzat dues rases amb les restes d’un mínim de cinc individus. Segons la hipòtesi de treball, serien soldats republicans morts aquells dies de gener del 1939.

Les restes localitzades s’estudiaran i analitzaran des d’un punt de vista arqueològic i antropològic, i les mostres viables es vehicularan al Programa d’Identificació Genètica, amb l’objectiu de fer-ne possible la identificació i el retorn als familiars.

En les últimes dècades, els veïns de Prades han recollit material de guerra i han localitzat diverses restes humanes en aquesta zona. El 2012, la direcció general de Memòria Democràtica ja va excavar les restes d’un soldat no identificat en una zona pròxima afectada per un incendi, en el terme de la Febró. El 2019 també va recuperar unes restes òssies en un altre indret pròxim, entre la Febró i Prades.

Durant l’any 2021 la direcció general de Memòria Democràtica va registrar 32 recollides de restes òssies trobades en superfície a tot Catalunya. Aquesta és la xifra més alta des del 2008, que és quan va començar el recompte d’aquest tipus d’actuacions, algunes de les quals, com és el cas de la de Prades, deriven en excavacions de fosses.

stats