Cinema
Cultura 10/09/2021

València acollirà els premis Goya 2022

La cerimònia se celebrarà el 12 de febrer al Palau de les Arts

Ara
2 min
El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, el president de l'Acadèmia de Cinema, Mariano Barroso, i diversos alts càrrecs polítics i culturals a la presentació dels Premis Goya

BarcelonaLa gala dels premis Goya 2022, que tornarà a tenir públic presencial, se celebrarà al Palau de les Arts de València el 12 de febrer i incorporarà un "nou model" de cerimònia amb múltiples "figures de primer nivell" com a presentadors. A partir d'aquesta tardor la ciutat amfitriona també organitzarà activitats promocionals com ara projeccions de les pel·lícules seleccionades, exposicions i trobades amb els nominats. El president de l'Acadèmia de Cinema d'Espanya, Mariano Barroso, ha dit que els premis seran un lloc de "retrobada" amb tota la ciutadania i el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha remarcat que la gala és una gran ajuda per al "ressorgiment" de la indústria cinematogràfica espanyola.

La cerimònia de lliurament dels premis marcarà el final de l'Any Berlanga, una efemèride que l'Acadèmia celebra amb motiu del centenari del naixement de Luis García Berlanga, primer president d'honor de la institució. Per honorar la figura del cineasta, que tindrà "especial protagonisme" a la gala, la vicealcaldessa de València, Sandra Gómez, ha anunciat que l'avinguda que porta fins a l'Hemisfèric, un dels edificis més emblemàtics de la Ciutat de les Arts i les Ciències i un dels escenaris de l'última pel·lícula de Berlanga, portarà el seu nom.

L'alcalde de València, Joan Ribó, ha celebrat que la ciutat pugui acollir la cerimònia de lliurament dels premis. "València esdevé cada cop més un referent de la cultura, la modernitat i la diversitat", ha dit. I el president de la Diputació de València, Toni Gaspar, ha remarcat que les institucions han de "fomentar i ajudar" una indústria que, ha recordat, genera llocs de treball.

Canvis en categories

La trenta-sisena edició dels premis presentarà uns quants canvis respecte a anys anteriors en diverses categories. El més destacat afectarà les de Millor Pel·lícula, Millor Pel·lícula d'Animació, Millor Pel·lícula Documental, Millor Pel·lícula Iberoamericana i Millor Pel·lícula Europea, en què el premi passarà a ser per a les persones que figurin als crèdits com a "productor/a" o "produït/produïda per" i no pas per a les empreses productores, com es feia fins ara. Paral·lelament, els títols que optin a la categoria de Millor Pel·lícula Europea els escolliran les acadèmies cinematogràfiques de cada país; una tasca que fins ara feien les distribuïdores espanyoles. El premi a Millor Direcció Novella també experimentarà canvis, perquè ara només el podran obtenir els directors la pel·lícula dels quals sigui el seu primer llargmetratge, sigui en solitari o codirigit.

stats