LITERATURA
Cultura 24/03/2015

“De vegades no ens sortirà bé, però arrisquem-nos”

Xavier Bosch recull el premi Ramon Llull 2015 per ‘Algú com tu’ al Palau de la Generalitat

Jordi Nopca
3 min
Bosch, guanyador del 35è premi Ramon Llull, amb el president de la Generalitat, Artur Mas.

BarcelonaCapacitat d’arriscar-se. Intensitat vital. Centralitat de l’amor. Aquests van ser tres dels missatges més importants de Xavier Bosch ahir al vespre, al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat, on es va celebrar l’entrega del 35è premi Ramon Llull de novel·la, que l’escriptor i periodista ha aconseguit gràcies a Algú com tu, publicada per Planeta. “Ens has sorprès, amb aquesta novel·la d’amor”, li va dir Helena Garcia Melero durant la petita entrevista que li va fer en el transcurs de l’acte, que havia començat amb un recordatori dels guardonats -entre els quals hi ha Joan Perucho, Vicenç Villatoro, Sílvia Soler i Care Santos- i l’entrega del guardó per part del president de la Generalitat, Artur Mas. “És justament el que volia: sorprendre. No em podia quedar fent històries de periodisme i de corrupció”, va admetre Bosch, que fins ara havia sigut popular per la trilogia de thrillers de Dani Santana.

“Arrisquem-nos: de vegades no ens sortirà bé, però arrisquem-nos”, va demanar Bosch, connectant els sentiments presents a la novel·la amb el moment polític actual. També va recordar José Manuel Lara Bosch, president de Planeta fins al mes de febrer, quan va morir a conseqüència d’un càncer. “Amb Lara Bosch ens havíem vist tres vegades -va dir el guardonat-. La primera em va fitxar com a director del diari Avui, i l’última va ser per deixar-ho, però entremig ens vam veure una vegada més, i allà vaig aprendre una cosa: em va dir que quan una cosa funciona és quan s’ha de tocar”.

Lara Bosch i projectes de futur

Entroncant amb les paraules del guardonat, el president de la Generalitat va començar el discurs fent-li una picada d’ullet: “Quan arribi el meu últim moment no podré dir que no m’he arriscat”. Va virar ràpidament cap a l’homenatge a l’empresari que va capitanejar Planeta fins al final de la seva vida. “Aquesta és la primera edició del Ramon Llull que fem sense José Manuel Lara Bosch -va dir Artur Mas-. Encara que tinguéssim visions diferents, va ser un bon amic durant anys i va ser una persona de qui vaig respectar la seva energia vital immensa. Era un home amb una capacitat d’arriscar notabilíssima, d’endegar projectes de tota mena. Vull fer notar que amb aquesta energia vital i la visió que tenia en molts sentits va ajudar a crear un imperi editorial d’altíssim nivell, aquí i internacionalment. Poques setmanes abans de morir va venir-me a veure, era la vigília de Reis, i vam tenir una conversa molt interessant sobre els projectes de futur, que no eren petits. Va pensar en gran fins i tot quan estava malalt”.

Mas va acabar fent un elogi de la singularitat catalana. “«La majoria de les nacions del món s’han creat per l’espasa», deia Jules Romain. La catalana, però, s’ha creat pels llibres. La nostra identitat es nodreix de cultura. És un país que té una actitud singular, específica i pròpia. Aquesta personalitat ve des de fa molts segles, des de Ramon Llull, a través d’una matriu cultural, que té una expressió gran en la llengua malgrat les dificultats i els atacs que ha sofert al llarg del temps. La voluntat de diàleg i pacte arrenca d’aquí”, va dir el president.

Lligat amb això, Mas va recordar que el 2015 ha sigut declarat Any de les Biblioteques i que un dels objectius estratègics culturals és arribar al 71% de lectors, i assolir la mitjana europea. Catalunya encara està nou punts per sota.

stats