Cultura 01/08/2014

Ventura Pons reobrirà l’històric Cine Texas al setembre

Els antics Lauren Gràcia tindran 4 sales i 600 localitats

Laura Serra
2 min

Barcelona“Hi ha bojos que estimen el cinema”, afirma Ventura Pons des de l’altra banda de la línia telefònica. Aquests dies està gaudint d’unes vacances a Cadaqués abans de presentar el projecte que l’ha tingut capficat l’últim any -fins i tot malgrat el lamentable accident de bicicleta que va patir al febrer, que el va obligar a mesos de recuperació-. I no es tracta de l’estrena d’un nou film, sinó de l’obertura d’un cinema.

El director és el principal impulsor de la reobertura dels Lauren Gràcia, que recuperaran el nom històric de Cine Texas. Els gestors seran antics directius dels cinemes Verdi, el reconegut programador Ricard Almazán i Àngels Gelabert, que acumulen una llarga trajectòria en el món de l’exhibició cinematogràfica. “És un projecte en què portem treballant un any. No és fàcil”, insisteix Ventura Pons, que ha sigut “l’ideòleg” del projecte, per al qual ha fundat una nova societat. La data d’obertura serà al llarg de la primera quinzena de setembre, confirma Almazán. El gruix de les obres ja s’ha acabat. S’ha rehabilitat de dalt a baix i s’hi ha instal·lat tecnologia digital. S’han sacrificat algunes butaques per millorar la visibilitat: hi haurà un total de 600 localitats per les quatre sales de cinema. La setmana que ve ja s’instal·laran les noves butaques.

El Texas es va inaugurar el 1947 i va ser un dels pocs supervivents de l’època de les dobles sessions de reestrena fins al 1995. Quan va passar a ser propietat de la cadena Lauren, es va transformar en una multisala amb estrenes comercials. El 21 d’agost de l’any passat va abaixar la persiana per falta de públic. Després d’alguns rumors que apuntaven que es convertiria en un supermercat, tornarà a dedicar-se al setè art. “Serà un lloc nou i agradable. Volem que la gent torni a anar al cinema i deixi de piratejar”, defensa Pons, que encara no vol revelar com es concretarà la programació i si l’oferta anirà més enllà de la projecció de films. “Serà diferent. Hi haurà de tot”, es limita a assegurar, i apunta que l’aposta segueix l’estela d’altres cineastes internacionals: “De la mateixa manera que Nanni Moretti té una cinema a Roma, Quentin Tarantino a Los Angeles i els Kaurismäki a Hèlsinki”, ell reobrirà el Texas, al carrer Bailèn, 205, a tocar del barri que ha retratat en films com Any de Gràcia (2011).

A Catalunya altres directors s’han llançat a l’exhibició, com Salomón Shang, que va obrir els Casablanca Kaplan, i Carles Balagué, els cinemes Méliès. Precisament els Méliès van viure una reobertura i reconversió digital el 2012, després de patir un incendi. Dues sales històriques que també s’han recuperat recentment són el Boliche i els Cinemes Girona. L’obertura recent del Zumzeig i el Balmes Multicine tanquen el capítol de bones notícies del sector, i serveixen de contrapunt a notícies com la que va avançar l’ARA: el tancament d’ahir del Club Coliseum.

stats