Cultura 21/07/2017

Lluís Llach canta 'L'estaca' durant el seu homenatge a Verges

El cantant ha dit que l'entrada de la Guàrdia Civil a les institucions catalanes li recorda "coses que ja pensava que no havia de recordar més"

Acn
3 min

VergesVerges ha homenatjat Lluís Llach aquest dijous coincidint amb els deu anys de la seva retirada i els cinquanta anys del seu debut. Durant l'acte, que ha aplegat un miler de persones a la plaça del poble, deu artistes han versionat les seves cançons. Llach s'ha mostrat emocionat i ha agraït als artistes haver-les "millorat". El cantant ha interpretat 'L'estaca' al final de l'acte, després d'haver-se negat a cantar-la durant el seu comiat, en què la va acabant interpretant el públic. Des de llavors, només l'ha interpretat en casos molt puntuals.

Preguntat per l'entrada de la Guàrdia Civil al Parlament, ha dit que els fets li recorden "coses que ja pensava que no havia de recordar més". Ha afegit que "la democràcia espanyola està malalta" i que cal seguir lluitant perquè "s'albira un futur lluminós, possible, que ens espera i anem cap a ell".

Entre els artistes convidats a l'espectacle hi ha hagut Miquel Abras, Juanjo Bosk, Rosa Pou, Neus Mar, Josep Tero i Jofre Bardagí, entre d'altres. Cadascun d'ells ha versionat un tema del cantautor. L'homenatjat ha agraït als artistes haver "millorat les seves cançons" i al poble de Verges haver-li donat "un lloc al món" i un indret on retornar malgrat voltar pel món "com un ventilador". "Avui ens farem un tip de pell de gallina amb tantes emocions", ja advertia el periodista i escriptor Martí Gironell, que s'ha encarregat de conduir l'acte.

L'Empordà canta a Llach

Amb el nom de 'L'Empordà canta a Llach', l'espectacle musical ha començat amb l'actuació del grup de joves vocals In Crescendo, que han cantat 'El cant dels ocells' i seguidament han versionat 'País petit' de Lluís Llach. Ha estat l'arrencada d'un espectacle on s'han interpretat cançons emblemàtiques com 'Amor particular' (interpretat per Miquel Abras) o 'La gallineta' (amb Rosa Pou) i d'altres de no tan conegudes com ara 'Aprendre', que ha versionat Víctor Branch amb ritmes de soul. Aquest jove músic barceloní ha baixat de l'escenari i ha fet que Lluís Llach cantés unes estrofes davant un públic entregat. També s'ha projectat un vídeo amb Sara Terraza cantant 'A força de nits' i l'empordanesa Cèlia Pallí, des del Canadà, interpretant 'Roda'.

L'encarregat de la direcció musical ha sigut Pau Gillamet, 'Guillamino', que ha comptat amb un quartet de músics també empordanesos format per Toni Molina (bateria), Aleix Cansell (piano), Emili Bosch (guitarra) i Gerard Cantero (baix), encarregats d’acompanyar tots els cantants.

"Hem volgut reconèixer la gran trajectòria de Llach i mostrar que la música empordanesa és ben viva", subratllava l'alcalde del poble. Els diners recollits amb les entrades es destinaran a la fundació de l'artista, que treballa sobretot al Senegal.

L'artista ha accedit a cantar 'L'estaca', i ho ha fet acompanyat de tots els artistes participants al concert benèfic. El públic s'ha posat dempeus i ha acompanyat els músics cantant en el que ha sigut el punt final d'un concert que ha durat dues hores i mitja.

Entre les autoritats presents, hi havia el president de la Generalitat, Carles Puigdemont; el conseller de Cultura, Lluís Puig, i la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa.

"No m'esperava res de tot això; ha sigut una joia magnífica"

Minuts després de l'acte, el mateix artista afirmava que "no s'esperava tot això" i que havia sigut "una joia magnífica". El que més l'ha emocionat, segons ha admès, ha sigut sentit els artistes interpretar les seves cançons. "Em venia la idea, molt bonica, que al final allò que pretenies amb les cançons persisteix en les veus dels altres, i això és el màxim a què una personeta que composava cançons de nit pot aspirar".

stats