Cultura 17/09/2021

Vicenç Villatoro serà el nou director del Memorial Democràtic

Substituirà Jordi Font al capdavant de la institució només dos anys després del seu nomenament

ARA
2 min
Vicenç Villatoro

BarcelonaEl periodista i escriptor Vicenç Villatoro assumirà la direcció del Memorial Democràtic, segons ha avançat el diari Públic i ha confirmat l'ARA. Villatoro substituirà Jordi Font, que des del 2019 estava al capdavant de la institució. Creat el 2007, el centre té l'objectiu de preservar la memòria democràtica de Catalunya a través d'homenatges, exposicions, activitats i recerca.

Villatoro té una llarga experiència com a gestor cultural a les institucions. Ha sigut director general de Promoció Cultural de la Generalitat, president de l'Institut Ramon Llull i director del CCCB. El seu és el quart relleu que ha tingut lloc als centres de memòria des que Lourdes Ciuró va ser nomenada consellera de Justícia. Ciuró va donar la direcció general de Memòria Democràtica a l'exregidor de l'Ajuntament de Sabadell Toni Font. També va destituir la historiadora Teresa Ferré del Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l'Ebre i la va substituir per l'exregidor de CiU Joan Baptista Forcadell, un cas que va aixecar polèmica. I Enric Pujol prendrà les regnes els pròxims dies del Museu Memorial de l’Exili, fins ara en mans d'Alfons Quera.

Una institució qüestionada

El primer director del Memorial nomenat pel tripartit va ser Miquel Caminal, que va ser destituït pel govern de CiU el 2011. Aleshores el Memorial va navegar un any sense capità i el seu rumb va ser molt qüestionat. Amb poc temps, el Memorial es va anar buidant de continguts, de pressupost i de personal. També va anar canviant de conselleria de referència (Interior, Relacions Institucionals, Exteriors, Justícia) i de seu: l'última proposta de Ciuró és que es col·loqui a la comissaria de Via Laietana. El 2010 el pressupost era de 3.700.000 euros i el 2012 s'havia vist reduït a 1.477.540 euros. El 2012 es va nomenar l'advocat Jordi Palou-Loverdos i el va succeir el periodista Plàcid Garcia-Planas, que va exercir el càrrec del 2016 al 2019. L'any passat el pressupost va ser de 1.870.000 euros.

stats