Cultura 01/06/2020

Els visitants tornen al CaixaForum de Barcelona: "Teníem ganes de reprendre la normalitat"

1.500 persones aconsegueixen les entrades per als centres de tot l'Estat en les últimes 48 hores

4 min
Una vistant de l'exposició 'Objectes desig' del CaixaForum de Barcelona amb mascareta

BarcelonaAmb prou feines es nota la diferència entre la quantitat de gent que ha sortit a passejar per l'avinguda Maria Cristina i la que espera per entrar al CaixaForum de Barcelona el primer dia que torna a obrir la porta: hi ha una quarantena de persones a fora, de les quals una desena són les primeres que entren al centre per visitar l'exposició Objectes de desig. Surrealisme i disseny. 1924-2020. Per fi es pot tornar als museus a Barcelona! A l'exposició, una visitant, la Glòria, no perd detall de les peces: fa una fotografia d'un objecte de Man Ray consistent en una planxa amb claus titulada Regal, i després s'atura per dibuixar una peça sinuosa de fusta dels arquitectes Charles i Ray Eames: "Tenia mono d'exposicions", afirma sense deixar de dibuixar.

Els únics detalls que criden l'atenció dins les sales respecte a un dia anterior a l'estat d'alarma és que tothom porta mascareta, i que hi ha diversos dispensadors de gel hidroalcohòlic en uns quants llocs del recorregut: "És molt estrany anar a un museu o a un concert amb mascareta", diu una altra visitant, Anna Veiga. "Però són mesures de protecció i les hem d'acceptar –afegeix–. La qüestió és que es facin exposicions, concerts i espectacles". "Tenia aquesta exposició pendent, i tenia moltes ganes de venir: aquests setmanes ha sigut difícil fer una mica de cultura", explica una altra visitant, la Soraya. A fora, una monitora rep el públic, els fa rentar-se les mans amb gel hidroalcohòlic i els dona una mascareta si no en porten, i l'equip de neteja treballa incansablement per extremar la higiene. La cafeteria no està oberta però sí la llibreria.

Els CaixaForums de Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona han tornat amb 600 entrades venudes, 300 de les quals per al de Barcelona. Amb la reducció d'aforament de la primera fase de la desescalada hi pot haver 177 persones a les sales d'exposicions, 131 a Objectes de desig i 46 a l'exposició de petit format On som, on podríem ser. L'única incidència en aquesta última exposició és que no es podrà entrar a la instal·lació de Mike Kelley La trajectòria de la llum en la caverna de Plató.

Abans de l’estat d’alarma, en un dia festiu passaven pel CaixaForum de Barcelona 2.500 persones. Ahir van ser 798, precisament un terç, com la reducció de l’aforament; mentre que a Girona, que només va obrir al matí per ser festiu, n’hi van anar 62. La xifra de visitants a Tarragona va ser de 135 i la de Lleida de 83. Pel que a la resta de l’Estat, el CaixaForum més visitat va ser el de Sevilla (372 persones), Palma (232), Madrid (200) i Saragossa (190).

"És la primera cosa que fem de cultura, teníem ganes de reprendre la normalitat", diuen la Glòria i el J.M., dos visitants més d'Objectes de desig. Una altra de les novetats de la reobertura és que, com que no es fan visites guiades, han estès el servei de mediació, habitual els dissabtes a la tarda a les exposicions de la col·lecció d'art contemporani de La Caixa, a les franges horàries de més afluència: "Fem un acompanyament de presentació d'uns 15 minuts i donem informació extra sobre algunes de les peces", expliquen dues de les educadores del centre. "És un servei molt flexible", subratllen.

El CaixaForum de Barcelona ha tornat a obrir amb un equip de neteja reforçat

A la sortida, la directora general adjunta de la Fundació La Caixa, Elisa Durán, continua atenent televisions. "Estem encantats i emocionats, ens ha sorprès la rebuda", afirma a l'ARA durant una pausa. També recorda les tres claus de la reobertura: "Seguretat, confortabilitat i qualitat", i expressa la satisfacció perquè han venut 1.500 entrades online en les últimes 48 hores al conjunt dels CaixaForums de l'Estat. "És la recompensa per tot l'esforç que hem fet", explica. També ha vingut el director de l'àrea de cultura de la fundació, Ignasi Miró, amb els seus fills: "Ens feia il·lusió venir", afirma, però al mateix temps adverteix dels problemes de mobilitat que s'ha trobat perquè l'avinguda Maria Cristina està tallada a la circulació.

Al CaixaForum ha instal·lat un dispensador de gel hidroalcohòlic a l'entrada i per accedir a les exposicions és imprescindible portar mascareta

Als responsables de la Fundació La Caixa els hauria agradat tornar a obrir conjuntament amb els grans museus de Barcelona, però no ha sigut possible fer coincidir les dates. "Hem aplicat la nostra lògica", afirmen fonts de la fundació. "Tenim vuit centres i els diferents departaments treballem alhora per a tots ells –diuen les mateixes fonts–, així que no tenia sentit obrir els altres i tenir el de Barcelona tancat". Tot i així, aquesta és una gran setmana per a la reobertura dels equipaments museístics a Barcelona: aquest dimarts tornen vuit museus municipals, entre els quals hi ha el Museu del Disseny, el Museu Frederic Marès, el Museu d'Història de Barcelona i el Museu Etnològic i de Cultures del Món, i aquest dimecres ho farà el Macba.

stats