Cultura 13/02/2013

La fotògrafa Liu Xia, muller del Premi Nobel de la pau, mostra la Xina silenciada

El Castell de Montjuïc exhibeix l'exposició 'La força silenciosa de Liu Xia', 26 instantànies fetes durant la reclusió del marit de Xia, Liu Xamboo

Ara / Acn
1 min
Representació del marit de Liu Xia, Liu Xiaboo 'aguantant el poble xinès', segons ha explicat Guy Norman / ACN

BarcelonaEl pati d'armes del Castell de Montjuïc exhibirà fins el 24 de març l'exposició 'La força silenciosa de Liu Xia'. Es tracta de 26 fotografies en blanc i negre que Liu Xia va fer durant els anys 1996 i 1999. En opinió del comissari de l'exposició Guy Sorman, també amic de Liu Xia, les fotografies expressen el seu patiment, però també el patiment del país, ja que les fotografies mostren una "Xina que mai veiem". Sorman va aconseguir treure de la Xina els originals de les fotografies però no vol explicar com: "Podria posar en perill la seguretat de terceres persones", ha assegurat.

Liu Xia va fer les fotografies quan el seu marit Liu Xamboo es trobava en un camp de reeducació acusat de desordre públic. L'obra de Xia reflecteix el seu patiment i la vulneració dels drets humans a la Xina. L'artista, també poeta, va fer muntatges amb ninots en escenaris i actituds diverses que evoquen "el silenci" que el govern xinès els imposava. Quan el seu marit Xamboo va ser guardonat amb el premi Nobel de la pau el 2010, Xia va ser posada sota arrest domiciliari sense càrrecs ni judici.

L'aïllament de l'artista impedeix que sàpiga com de populars s'han fet les seves fotografies a Europa, que ja han visitat ciutats com Tòquio, Kyoto, Amsterdam, Londres, Richmond o Nàpols.

stats