Premis Grammy

Zelenski, als Grammy: "Què és el més oposat a la música? El silenci de les ciutats destruïdes i els cadàvers"

El músic de Nova Orleans Jon Batiste és el gran triomfador de la gala

3 min
El president ucraïnès, Volodymyr Zelensky, parla a la pantalla durant la 64a edició dels premis GRAMMY anuals al MGM Grand Garden Arena a Las Vegas

"Què és el més oposat a la música? El silenci de les ciutats destruïdes i els cadàvers", ha dit aquesta nit el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, durant la seva aparició en la cerimònia d'entrega dels premis Grammy. "Ompliu el silenci amb la vostra música, doneu-nos suport de la manera que pugueu. Qualsevol, però no el silenci", ha afegit. Després de l'aparició del líder ucraïnès, dalt l'escenari hi ha pujat John Legend, que ha tocat el piano acompanyat per la cantant ucraïnesa Mika Newton, que té una germana al front, i per la poeta també ucraïnesa Lyuba Yakimchuk.

L'aparició de Zelenski als Grammy ha tingut lloc després que els productors dels Oscars rebutgessin projectar un vídeo del president ucraïnès durant la gala perquè van considerar que seria en una picada d'ullet superficial durant un dels pitjors conflictes bèl·lics europeus des de la Segona Guerra Mundial.

La gala dels Grammy ha estat marcada per la solidaritat amb el poble ucraïnès i no ha tingut grans sorpreses ni tampoc controvèrsia. Ha consagrat Jon Batiste, que era un dels favorits, amb onze nominacions. S'ha endut cinc premis, entre els quals el del millor àlbum de l'any per We are, inspirat pel moviment Black Lives Matter. Una altra intèrpret destacada ha estat Olivia Rodrigo. Amb tan sols 19 anys, l'exestrella de Disney ha guanyat tres premis, entre ells el de millor nova artista i millor àlbum de pop vocal pel seu supervendes Sour. Es tracta del primer àlbum de Rodrigo i aplega un carrusel d’estats d’ànim en una bona colla de cançons inapel·lables, com Good 4 you, Brutal, Drivers license i Favorite crime, cantades amb dolçor o acidesa segons l'exigència de la peça.

Jon Legend homenatjant el poble ucraïnès.
Olivia Rodrigo rebent el premi.

Quan ha pujat a l'escenari, Batiste ha recordat el poder de la música: "Ho crec des del fons del meu cor: no hi ha millor músic, cançó o actor. L'art és subjectiu i es troba amb la gent quan més es necessiten". Poc abans de recollir el premi, el músic ha revolucionat l'auditori amb Freedom, una de les cançons incloses en el seu últim disc. "Admiro tots els artistes d'aquesta categoria, continuïn sent vostès mateixos", ha dit el músic.

El triomf de Silk Sonic

El grup Silk Sonic s'ha endut el premi a la millor gravació de l'any per Leave the door open, un homenatge al funk i al soul dels anys 70. Bruno Mars i Anderson Paak, els dos integrants del grup, s'han dirigit a l'escenari ballant. "Estic intentant ser humil", ha dit Paak, i ha afegit: "Us estimo, ens n'anem a emborratxar-nos i a celebrar-ho". Silk Sonic també s'ha emportat els premis a millor cançó de l'any i millor actuació R&B. El comediant Trevor Noah ha repetit per segon any consecutiu com a conductor d'una gala que ha exhibit actuacions de tots els gèneres, des del fenomen coreà BTS, que han marxat amb les mans buides, fins als rockers H.E.R i Lenny Kravitz, el raper Little Nas X, Justin Bieber i el seu èxit Peaches i Chris Stapelton, que s'ha endut el premi al millor àlbum de country.

En les categories llatines, el cubà Álex Cuba s'ha emportat el premi al millor àlbum pop. Bad Bunny ha triomfat en la categoria de música urbana amb El último tour del mundo i Juanes s'ha imposat a C. Tangana en la categoria de rock o disc alternatiu amb Origen.

Billie Eilish i Finneas, el seu germà, que fa pocs dies s'han emportat un Oscar per la cançó de l'última entrega de James Bond, han pujat a l'escenari per cantar Happier than ever, la cançó que dona nom a l'últim àlbum de la cantant. Eilish duia una camiseta negra amb la imatge de Taylor Hawkins, el bateria de Foo Fighters recentment desaparegut.

Billie Eilish actuant als Grammy.

Foo Fighters s'han emportat tres Grammy però no han actuat a causa de la mort de Hawkins. L'homenatge al mític bateria ha obert el comiat als músics que han mort durant l'últim any. Des de Steven Sondheim fins a Meat Loaf, passant per Charlie Watts, Lee Scratch Perry, DMX, Ronnie Spector i Vicente Fernández, el rei de les ranxeres, que ha rebut un Grammy pòstum.

stats