Microsites Ara Data 19/05/2016

Neix Ara Data: buscant l’agulla en el paller

L'ARA estrena un nou espai de periodisme de dades

Ara
3 min
Els mapes que mostren els resultats electorals carrer per carrer són un exemple del periodisme de dades de l’ARA.

BarcelonaUna de les revolucions més evidents de l’era digital ha sigut la capacitat de mesurar-ho tot. Registres informàtics, sensors, GPS, transaccions de compra... L’explosió de les dades està transformant la nostra societat. També el periodisme. Per això, l’ARA posa en marxa Ara Data, un nou espai a la web del diari que agrupa totes les notícies elaborades a partir de grans quantitats de dades. El que es coneix com a periodisme de dades. L’espai web s’estrena amb el primer d’una sèrie de reportatges sobre les ciutats catalanes i la segregació social.

Descobreix Ara Data

“Volem aprofundir en els grans temes d’actualitat, entendre’ls i fer-nos entendre, amb un format molt visual, d’acord amb com es consumeix la informació en aquest món transmèdia”, explica Isaac Salvatierra, cap de l’Ara.cat i coordinador del projecte. Ara Data combinarà tres formats diferents: notícies de context, molt gràfiques; reportatges en profunditat que també es publicaran a l’edició impresa, i, per últim, projectes multimèdia més ambiciosos desenvolupats per l’equip d’interactius del diari.

Neix Ara Data: buscant l’agulla en el paller

Més enllà de les filtracions massives de WikiLeaks o els papers de Panamà, la principal font d’informació del periodisme de dades són les bases de dades públiques de les administracions. El 2009 Barack Obama va ordenar obrir els arxius de dades del govern dels Estats Units. El mateix any neix el DataBlog del diari britànic The Guardian, pioner i de referència. El 2010 la redacció de ProPublica guanya el primer premi Pulitzer per un treball de periodisme de dades. Entre les moltes històries de dades que publica aquesta organització periodística sense afany de lucre, una de les més populars és Dollars for docs, en què els usuaris poden buscar els metges que han rebut pagaments de farmacèutiques.

“Aquí el periodisme de dades va per darrere dels mitjans anglosaxons, en part perquè les polítiques de govern obert tot just acaben d’arribar. Però ara tenim l’oportunitat d’avançar molt”, diu Salvatierra. La llei de la transparència, que va entrar en vigor fa uns mesos, dóna dret a la ciutadania a accedir a la informació pública en poder de l’administració. “El periodisme d’investigació clàssic ha furgat entre la paperassa per destapar notícies, per fer de vigilant dels governs; ara la paperassa és digital, són les bases de dades. Aquí és on hem de posar el nas per trobar l’agulla en el paller. L’olfacte periodístic també es demostra buscant, agregant i creuant unes dades per obtenir-ne d’altres”, conclou Salvatierra.

Neix Ara Data: buscant l’agulla en el paller

Els especials electorals del 24-M, el 27-S i el 20-D figuren entre les pàgines més vistes de l’Ara.cat. S’hi poden veure, per exemple, els resultats de Barcelona, carrer a carrer [tots els mapes del 24-M, del 27-S i del 20-D].

Periodistes, programadors i dissenyadors han treballat junts en l’elaboració de molts altres mapes, com el de l’evolució del deute públic municipal, poble a poble.

Un estudi dels noms de nadó posats des del 1997 va constatar la influència de la cultura popular a l'hora de posar els noms.

Interactiu de Messi

El premiat interactiu Tots els gols de Leo Messi, elaborat per Ricard Marfà, Idoia Longan i Toni Padilla, permet veure com va marcar el crac argentí tots els seus gols a la Lliga.

I l’any passat Miquel Bernis va analitzar tots els resultats dels partits de les cinc grans lligues europees de futbol des del 1970 i va comprovar que el factor camp cada dia afecta menys. Periodisme de dades a l’ARA, que fa un pas més, amb secció pròpia.

stats