Consum

Alimentació, factures i transport: els costos addicionals de viure sol

Les famílies tenen avantatges respecte als solters en diferents àmbits de consum

3 min
Una persona agafa una carmanyola de la nevera.
Dossier Solteria al segle XXI Desplega
1.
Cada vegada n'hi ha més (i a molts els està bé): així és la solteria al segle XXI
2.
"¿Per què no puc viure a la meva ciutat? És com si t'obliguessin a tenir parella"
3.
Alimentació, factures i transport: els costos addicionals de viure sol

BarcelonaEconòmicament parlant, és més fàcil o més difícil viure sol? A priori, les persones solteres han de fer front a moltes despeses quotidianes que, en el cas de les famílies, es reparteixen entre els diversos membres. La principal és el cost de l'habitatge –el lloguer o les quotes de la hipoteca–, però no és l'única.

Alimentació

Juntament amb l'habitatge, l'alimentació és una de les despeses principals de qualsevol llar, hi visqui la gent que hi visqui. La idea generalitzada és que, com més nombroses siguin les famílies, la despesa per persona serà inferior, tot i que pel fet de ser més, el que es gasta en total serà més elevat que el que gasta una persona que viu sola. El fet de ser més permet comprar molts aliments en envasos més grans i, per tant, més econòmics a llarg termini. Si una persona soltera compra un paquet massa gran de pernil, per exemple, corre el risc que se li faci malbé a la nevera, mentre que si a casa hi ha més gent, es consumirà abans.

No obstant això, l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) matisa aquesta idea. El 2019, l'associació de defensa dels consumidors va alertar que algunes marques utilitzaven els envasos grans com a reclam per vendre més anunciant-los com un estalvi, però que, en realitat, el preu per unitat o per quilo era superior al dels envasos petits del mateix producte. "Abans de ficar el producte al carro, compara'n el preu per unitat de mesura (quilo, litre, per dosi, per rotllo), que és una dada obligatòria", que per llei s'ha de mostrar a l'etiquetatge dels prestatges dels supermercats i botigues, apunta l'entitat.

Neteja de la llar i higiene personal

Igual que amb l'alimentació, la mida dels envasos o productes de neteja i higiene, com ara detergents, sabons, pasta de dents o xampú, varia. La diferència, però, és que una persona que visqui sola pot comprar igualment els envasos més grans, perquè són productes que, a diferència dels aliments, no caduquen. Les consideracions de l'OCU sobre com algunes marques inflen el preu per unitat dels envasos grans també serveix per als articles de neteja i higiene.

Electricitat, gas i aigua

El nombre de persones que viuen a una llar també afecta en el que es paga en energia o aigua. Cal recordar que les factures de la llum, el gas natural o l'aigua tenen una part del cost variable que depèn de quant es consumeixi i que, per tant, serà més elevada si en un habitatge hi viuen més persones. Però també hi ha una part fixa que és indiferent de la gent que hi viu i que correspon principalment a la potència contractada en el cas de l'electricitat; el peatge d'accés en el del gas, o el consum mínim en el de l'aigua (aquest últim varia per municipi). A més, algunes taxes són fixes, mentre que altres depenen del consum mensual.

Tant el gas com la llum tenen una tarifa regulada pel govern i altres del mercat lliure, on cada empresa fa les ofertes que vol, per la qual cosa els preus poden ser molt diferents. "En dos anys, les comercialitzadores elèctriques del mercat lliure han multiplicat per quatre el marge que carreguen per quilowatt de potència contractada", va avisar l'OCU en un informe publicat el mes passat. Aquests augments de preus van coincidir, segons l'entitat de consumidors, amb canvis per abaratir els costos fixos de la factura de la llum per a la tarifa regulada.

És per això que les famílies han de parar atenció a tots els elements de la factura, però en el cas de les persones solteres, especialment als costos fixos.

Transport i vacances

El transport públic és un dels àmbits en què no hi ha diferència entre viure sol o no, amb l'excepció dels descomptes per família nombrosa, que redueixen les tarifes. En canvi, amb el transport en cotxe, ser més persones a casa representa un clar avantatge. El cost de comprar un vehicle, mantenir-lo i contractar-ne una assegurança es reparteixen en el cas de les famílies, sobretot si hi entra més d'un sou. En canvi, aquests costos els ha d'assumir tots una persona soltera.

A l'hora de viatjar, el sobrecost principal en què incorren les persones solteres és a l'hora de contractar habitacions d'hotels. És habitual que els hotels venguin habitacions dobles indiferentment de si s'hi allotgen una o dues persones, tot i que alguns establiments sí que tenen opcions d'habitacions individuals més petites i, per tant, més econòmiques.

Fiscalitat

Els impostos són iguals per a tothom, però les persones casades tenen un avantatge a l'hora de fer la declaració de la renda: poden triar fer-la individualment o conjunta com a matrimoni. Les diferències no acostumen a ser gaire grans, però surt a compte fer-la conjuntament sobretot en les parelles en què un dels cònjuges no treballa.

Dossier Solteria al segle XXI
Vés a l’ÍNDEX
stats