Cronologia
Dossier 01/07/2013

Deu anys superant obstacles a la taula de negociació

1 min

Dotze anys després de la independència i vuit anys després dels acords de Dayton, que van posar fi a les guerres dels Balcans, Croàcia demana al febrer l'adhesió a la Unió Europea. Al novembre, els conservadors de l'HDZ liderats per Ivo Sanader guanyen les eleccions.

Al març, la UE frena les negociacions d'adhesió per la negativa de Zagreb a detenir el general Ante Gotovina, perseguit per crims de guerra al Tribunal de l'Haia. Les converses es reprenen a l'octubre. Gotovina és detingut al desembre a les Canàries.

La Comissió Europea publica un informe crític amb Croàcia i exigeix més esforços en la lluita contra la corrupció i la intolerància amb les minories. Són les condicions perquè Zagreb pugui incorporar-se al club europeu. Les eleccions parlamentàries obliguen Sanader a una coalició.

Al febrer Eslovènia planteja una disputa territorial per la definició de la frontera comuna, que torna a portar a un endarreriment de les negociacions. Poc després Croàcia entra a l'OTAN. L'adhesió es reprèn quan Zagreb i Ljubljana accepten trobar una sortida amb un mediador.

El sí s'imposa clarament en el referèndum d'entrada a la UE, tot i que amb una participació de només el 44%. El Tribunal de l'Haia dóna la raó a l'apel·lació de Gotovina i l'absol per falta de proves. Un tribunal croat condemna per corrupció l'exprimer ministre Ivo Sanader.

stats