EUA, UN PAÍS DIVIDIT A LES URNES
Dossier 08/11/2012

Les minories sumen majoria per a Obama

Núria Ferragutcasas
3 min
ALEGRIA A CHICAGO  Partidaris de la victòria de Barack Obama a Illinois celebren, contents, les dades que confirmen la seva reelecció.

WASHINGTONEl president Barack Obama ha aconseguit ser reelegit en un dels comicis més disputats de la història dels Estats Units. I ho ha aconseguit malgrat les dificultats econòmiques que travessa el país, i també malgrat la seva divisió política i social. El triomf d'Obama ha resultat molt menys ampli que el que va assolir fa quatre anys, ja que s'ha reduït de set a dos punts, però l'avantatge obtingut ha estat superior al previst. El president ha tombat Mitt Romney en gairebé tots els estats claus, gràcies als vots de la seva coalició de joves, minories i dones solteres. També, però, perquè ha sabut transmetre millor el seu missatge.

Ara el president reelegit s'afronta a una complicada agenda econòmica que haurà de negociar amb un Congrés dividit, ja que els republicans dominen la Cambra de Representants, tot i que no el Senat. La pregunta és si sabrà conduir el país amb el mateix èxit que la campanya. Aquestes són algunes de les claus de la victòria, que obliguen a fer una profunda reflexió el Partit Republicà, KO després de la derrota.

Un país dividitEl president s'imposa gràcies a les minories tot i la polarització

Els resultats de les presidencials mostren una clara divisió del país, no sols política sinó també racial. El mapa electoral també mostra una fragmentació del món rural amb l'urbà i evidencia la pèrdua de suport del president, ja que més nord-americans van votar pel candidat republicà que el 2008.

Tot i així, Obama va saber treure profit de la divisió racial entre els dos grans partits del país. Els republicans cada cop més s'estan convertint més en el partit dels blancs i necessiten reaccionar si no volen estar una temporada llarga a l'oposició. El percentatge de les minories, sobretot els llatins, ha crescut en aquestes eleccions i ho continuarà fent els pròxims anys. Segons l'organització Latinos Decision, van votar uns 12 milions d'hispans, el 26% més que el 2008, i representen el 10% de l'electorat.

La campanya del president va fer un gran esforç per augmentar la participació dels votants llatins, i també afroamericans, als estats claus de Nevada, Florida, Colorado i Ohio.

El paper de l'economiaEls votants confien en la visió del president i culpen Bush de la crisi

Barack Obama es va convertir dimarts en el primer president des del demòcrata Franklin D. Roosevelt el 1937 que aconsegueix la reelecció amb un atur més elevat que el 7,2%. Tot i així, el president va aconseguir convèncer una majoria de l'electorat que l'economia s'està recuperant. L'atur s'ha reduït en els últims mesos tot i que continua elevat -un 7,9%-, el mercat immobiliari es recupera i el nivell de confiança dels consumidors ha millorat. Aquests indicadors han estat suficients malgrat el gran increment del deute públic, que se situa en els 16 bilions de dòlars.

Sense anomenar el president George W. Bush, Obama va culpar de la crisi econòmica les polítiques econòmiques del seu predecessor i va demanar als votants no tornar a cometre els mateixos errors. D'altra banda, la seva decisió de rescatar la indústria automobilística, mentre que el seu rival s'hi oposava, va ser clau per aconseguir el suport dels votants d'Ohio, un dels estats indecisos més importants.

El púlpit de la presidènciaLa gestió d'Obama del 'Sandy' va impulsar la victòria

En la recta final de la campanya Mitt Romney va donar la sorpresa en el primer debat presidencial davant un president Obama totalment desconegut i va capgirar les enquestes. Però guanyar un president no és fàcil -des del 1948, set dels nou presidents que buscaven la reelecció van guanyar.

Amb la tragèdia de l'huracà Sandy Obama va tenir la oportunitat de demostrar lideratge i es va concentrar plenament en la gestió de la crisi d'emergència per evitar el que li va passar al president Bush a Nova Orleans amb el Katrina el 2005.

D'altra banda, malgrat l'atac a l'ambaixada de Bengasi, Líbia, que va provocar la mort de quatre diplomàtics, el president Obama es va poder presentar a les eleccions amb dos grans èxits: l'eliminació de l'arxienemic del país, Ossama bin Laden, i la fi de la Guerra de l'Iraq.

Una campanya excepcionalEl desgast de Romney i una gran organització sobre el terreny

Ell mateix ho va dir en el seu discurs de victòria: "Sou el millor equip de voluntaris de la història política dels Estats Units". La seva habilitat de construir una gran organització sobre el terreny per mobilitzar els seus votants ha estat el gran mèrit de la seva victòria.

Des de principis del 2011 la campanya va començar a obrir oficines per tots els estats del país, sobretot els més indecisos i que podien donar un triomf al president. D'altra banda, gràcies a internet, va recaptar gairebé 1.000 milions de dòlars per finançar la batalla per la Casa Blanca més cara de la història. A més, a través de centenars de milers d'anuncis electorals negatius a les televisions, van aconseguir definir el seu rival com un candidat elitista, allunyat dels problemes de la classe mitjana. Una etiqueta que Mitt Romney no es va treure mai de sobre.

stats