EUA ELECCIONS PRESIDENCIALS
Dossier 07/11/2012

Quatre anys més

Núria Ferragutcasas
3 min
FAMÍLIA AMERICANA
 Obama va pujar a l'escenari amb la dona i les filles. Va dir que Amèrica és una família "que cau i s'aixeca unida".

WASHINGTONTothom esperava una llarga nit electoral però al final Ohio va donar la reelecció al president Barack Obama abans de la mitjanit a Washington. Els seus seguidors van esclatar d'alegria a Chicago, seu de la festa demòcrata, i també a les principals ciutats del país. El president reelecte va agrair el suport dels votants a través del Twitter i va afegir una foto abraçant la seva dona amb el missatge: "Quatre anys més".

"Som una família americana i ens aixequem i caiem com una nació i un poble", va dir Obama en el seu discurs de victòria davant una multitud entusiasmada a Chicago. "Per als Estats Units, el millor encara ha d'arribar", va proclamar. El mandatari va agrair el suport dels seus seguidors en aquesta campanya i va assegurar que s'asseurà amb el candidat republicà, Mitt Romney, per treballar junts pel país.

Obama va admetre la divisió del país i per això va assegurar a tots els nord-americans que els havia escoltat: "Vosaltres m'heu fet un president millor". I va recuperar el seu missatge d'esperança i d'unitat del 2008. "El que fa aquest país únic és la diversitat que ens manté units i la creença que només funcionem quan cadascú assumeix les seves obligacions".

Estratègia d'èxit

L'estratègia de la campanya de Barack Obama va funcionar a la perfecció. La seva aposta era des del principi els estats de l'Oest Mitjà, entre els quals, Ohio, Iowa i Michigan. El seu rescat de les tres grans automobilístiques del país -que va ajudar a salvar centenars de milers de llocs de treball a les ciutats del nord d'Ohio- era el seu gran trumfo. Romney s'hi va oposar i va demanar la fallida de les empreses de Detroit en un article al New York Times . Això li va provocar molts maldecaps en la campanya i l'allunyament dels treballadors blancs de l'estat clau.

L'aspirant republicà va trigar una hora a concedir la victòria a l'espera del que passava a Ohio, Virgínia i Florida. Des de Boston, Romney va agrair el suport dels seus votants. "La nació ha escollit un altre líder i us demano que pregueu per ell i per aquest país", va dir davant uns seguidors entristits.

Obama no sols va guanyar Ohio, també ho va fer en cinc estats claus més: Virgínia, Colorado, Nevada, Iowa i New Hampshire. El candidat republicà només aconseguia una victòria a Carolina del Nord. Així, Obama obtenia 303 vots electorals, 100 més que Romney. Gràcies a aquest aclaparador suport, el president va obtenir còmodes victòries a Colorado, Nevada i Nou Mèxic.

La victòria d'Obama va tenir un regust més amarg que el del 2008, tot i que va ser més àmplia del que els analistes i les enquestes havien previst. Al contrari de la majoria de líders europeus que han perdut les eleccions per la crisi econòmica, el president nord-americà ha aguantat gràcies a la seva capacitat de reeditar la seva coalició de dones, llatins i joves. Tot i així, ara fa front a un creixement dèbil, un atur que continua estancat al 7,9% i un deute públic de més de 16 bilions de dòlars.

El vot llatí va ser l'altra gran clau del triomf del president. Obama va aconseguir el suport del 67% dels llatins i, segons els últims sondejos, aquest marge s'hauria ampliat fins al 73%. Romney, en canvi, només hauria obtingut un 21%. Tota una advertència per als republicans, ja que l'electorat llatí ha crescut un 26%, amb 12 milions de votants. Obama ha promès aconseguir una reforma migratòria per al país i, en una conversa amb periodistes, va explicar que esperava que els republicans accedissin a negociar la nova legislació davant la seva pèrdua de suport entre la comunitat llatina.

La campanya electoral més cara i negativa de la història dels Estats Units i un vot popular renyit -amb un 50% per a Obama i un 49% per a Romney- eren el mirall de la gran polarització dels votants entre els dos partits, dues visions oposades sobre el rol del govern en l'economia. "Guanyi qui guanyi aquesta nit, els Estats Units seguirà molt dividit políticament", deia el columnista de la revista National Journal poques hores abans del tancament dels col·legis electorals. El president Obama té un cop més el repte de reconciliar el país, però no li serà fàcil, ja que haurà de bregar amb un Congrés fragmentat si vol aconseguir tirar endavant les seves polítiques per millorar una situació econòmica que continua dèbil. Els votants van revalidar la majoria republicana a la Cambra de Representants i el control demòcrata al Senat.

stats