CRISI FINANCES PÚBLIQUES
Dossier 04/08/2012

Rajoy no descarta ara demanar ajuda

Un dia després d'evitar pronunciar-se, el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, admet que estudiarà si demana al fons de rescat europeu la compra de deute. Abans vol saber què farà el BCE.

Joan Faus
2 min
RAJOY PASSA LA PATATA CALENTA AL BCE El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, no descarta demanar al fons de rescat europeu que compri deute sobirà, però abans vol conèixer les mesures anunciades pel Banc Central Europeu (BCE). El problema és que el banc condiciona la seva ajuda al fet que els països sol·licitin primer l'acció del fons de rescat.

MADRIDSi dijous el Banc Central Europeu (BCE) va posar la pilota a la teulada del govern espanyol, ahir l'executiu de Mariano Rajoy s'hi va tornar. El president de l'eurobanc, Mario Draghi, va dir que podrà posar en marxa "mesures extraordinàries" com la compra de deute si abans els països amb dificultats, com Espanya i Itàlia, demanen al fons de rescat europeu que faci el mateix. Madrid, però, va girar ahir l'ordre dels factors. Primer vol saber els detalls de les accions i després decidirà què fa. "El que vull és conèixer quines són aquestes mesures, què signifiquen, què pretenen i si són adequades, i llavors, a la vista de les circumstàncies, prendrem una decisió o una altra. Però no tinc presa cap decisió i faré el que crec que convé a l'interès general dels espanyols", va assegurar Rajoy en la seva primera roda de premsa després d'un consell de ministres. Un cop acabada la compareixença i ja sense micròfons ho va dir encara més clar: "No demanaré una cosa si no sé què és".

L'estratègia de Madrid és no tornar a ensopegar. Es volen evitar els errors del rescat europeu a la banca espanyola, que es va vendre d'una manera -és a dir, sense condicions- i va acabar tenint 30 requisits. Teòricament demanar al fons de rescat que compri deute requereix una sol·licitud oficial, l'aprovació de l'Eurogrup i noves condicions. Draghi ho va recordar dijous, però Rajoy confia que aquests requisits siguin genèrics, com garantir que es compliran els ajustos ja anunciats.

Sigui com sigui, el que queda clar és que el govern espanyol comença a moure peça, però amb retard i quedant en certa evidència. En la roda de premsa conjunta dijous amb el primer ministre italià, Mario Monti, Rajoy es va negar, fins a tres vegades, a explicar si sol·licitaria ajuda, mentre que Monti va admetre obertament que ho analitzaria. Ara Madrid fa el mateix.

Balanç de mesures "discutibles"

En la seva compareixença d'ahir, Rajoy va fer balanç dels seus set mesos com a president. Amb to calmat va insistir que no hi ha cap altre camí que reduir el dèficit i el deute públics, però va sorprendre en repetir diverses vegades que les mesures impopulars que ha adoptat poden ser "discutibles", però, això sí, no la "necessitat" d'abaixar la despesa. Va reiterar que a ell mateix no li agrada el que està fent, com apujar impostos, però que està convençut que és la manera de sortir de la crisi.

El discurs del cap de l'executiu es va centrar més en l'anàlisi que a concretar els pròxims passos. Només va deixar clar que no preveu retallar en pensions i que encara no ha decidit si prorrogarà l'ajuda de 400 euros -que caduca d'aquí 11 dies- als aturats que hagin esgotat la seva prestació. Les poques novetats van versar sobre Europa. Rajoy va dir que ha enviat una carta a les autoritats europees en què demana que la unió bancària s'aprovi al desembre. El president diu que té un rumb clar, molt condicionat, però, al que es decideixi fora d'Espanya.

stats