Dossier 28/04/2012

Rajoy no compleix i apujarà l'IVA el 2013

El 2013 el govern espanyol apujarà l'IVA i els impostos especials que graven l'alcohol, el tabac i la gasolina. Reduirà alhora les cotitzacions a la Seguretat Social. Preveu ingressar 8.000 milions més.

Joan Faus
3 min
ENXAMPATS CONTRA L'INCREMENT DE L'IVA  L'abril del 2010 Mariano Rajoy va signar contra l'increment  de l'IVA impulsat pel govern socialista.

MADRID.El que dilluns no era "oportú ni efectiu", ahir es va convertir en "necessari" per reduir el dèficit públic. El govern espanyol va protagonitzar ahir un gir de 180 graus i va decidir fer el que fins fa pocs dies descartava: apujar l'IVA el 2013. L'executiu preveu recaptar 8.000 milions d'euros "reduint la imposició sobre el treball i augmentant-la sobre el consum", segons va dir el ministre d'Economia, Luis de Guindos. La mesura serà doble: d'una banda es rebaixaran les cotitzacions que han de pagar els empresaris a la Seguretat Social, i de l'altra s'incrementaran l'IVA i els impostos especials, que graven el tabac, l'alcohol i la gasolina.

En la roda de premsa posterior al consell de ministres, De Guindos va esquivar entrar en detalls. Va evitar en tot moment pronunciar la paraula IVA -conscient de la impopularitat de la pujada- i no va explicar quin serà el repartiment. A l'espera dels detalls no hi ha cap dubte que l'increment de l'IVA haurà de ser significatiu, ja que haurà de compensar la reducció de les cotitzacions socials. Quan, el 2010, l'anterior govern del PSOE va augmentar del 16% al 18% el tipus que grava el consum, va estimar en 5.150 milions l'impacte de la recaptació addicional durant un any i mig. Ara l'executiu del PP vol ingressar 8.000 milions extres en un sol any, la majoria dels quals hauran de provenir de l'IVA, ja que l'aportació total dels impostos especials és molt més petita.

Aquesta pujada marcarà sense cap dubte part de la legislatura de Mariano Rajoy. Es tracta d'una mesura arriscada des del punt de vista polític però segurament imprescindible per aconseguir la tasca titànica de passar, en només dos anys, d'un dèficit públic del 8,51% al 3%. De fet, la UE feia mesos que recomanava a Espanya incrementar el tribut sobre el consum, ja que té un dels tipus més baixos d'Europa i inferior a la mitjana, del 20,9%. Rajoy, però, tant en campanya electoral com al govern ha rebutjat sempre tocar l'IVA. Fins ahir.

Una derrota de Montoro

Un dels opositors més grans ha estat el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, que, de fet, va liderar una moció al Congrés contra l'increment aprovat pels socialistes i durant els últims mesos ha promès per activa i per passiva no apujar l'IVA. Al ministre li agradava fins i tot treure pit dient que el PP no tocaria l'IVA ni les pensions ni els sous dels funcionaris, com sí que va fer el PSOE. Va dubtar, a més, dels efectes recaptatoris de la pujada i va criticar el seu efecte perjudicial sobre el consum. No hi ha cap dubte que l'increment suposa un cop molt baix per a Montoro i una victòria en tota regla de les tesis més liberals i afins als mercats defensades per De Guindos.

De fet, els mercats van reaccionar bé a la mesura, especialment a la reducció dels costos laborals, tot i que el dia anterior l'agència Standard & Poor's va rebaixar la qualificació del deute espanyol. L'Íbex-35 va pujar un 1,69% i la prima de risc -el diferencial entre el bo espanyol i l'alemany a deu anys- es va reduir en 14 punts, fins als 418.

Ahir el titular d'Economia es va afanyar a subratllar que la pujada és "necessària quan ja s'inicia la recuperació" econòmica, que segons l'executiu arribarà l'any vinent, i va en la mateixa línia que les recomanacions de l'FMI, que aconsella una "compensació" dels tributs: reduint els del treball i augmentant els del consum. L'argument no és nou: l'exministra Elena Salgado també va dir el 2010 que el canvi en l'IVA entraria en vigor en plena recuperació.

L'increment de la pressió fiscal forma part del quadre macroeconòmic d'Espanya fins al 2015, que el govern enviarà a la UE. Madrid preveu que el 2013 l'economia creixi un 0,2% i la taxa d'atur se situï en el 24,2%. Per a aquest any estima una caiguda del PIB de l'1,7% i un atur del 24,3%. Tot i el descens de la taxa de desocupació, De Guindos preveu que encara es destrueixin llocs de treball l'any vivent (-0,4% respecte al -3,7% del 2012). Per al 2014 pronostica un creixement de l'economia de l'1,4% i un atur del 23,4%, i per al 2015, un augment del PIB de l'1,8% i una desocupació del 22,3%.

El quadre també inclou l'obtenció d'ingressos a partir de privatitzacions d'ens administratius i del sector immobiliari en mans de les administracions públiques. Estima, a més, un creixement significatiu tant de les importacions com de les exportacions, i que el consum privat es comenci a recuperar el 2014.

Segons el ministre, les previsions demostren que l'economia espanyola és "competitiva" i sortirà endavant. De Guindos va pronosticar que les reformes tindran un impacte de 8,6 punts del PIB fins al 2020 i suposaran la creació de prop de dos milions de llocs de treball.

Un "atac sense pietat"

L'organització FACUA - Consumidors en Acció va qualificar la pujada de l'IVA d'"atac sense pietat" als consumidors. Per la seva banda, la secretària d'economia del PSOE, Inmaculada Rodríguez-Piñero, va considerar que el govern espanyol "ha perdut el nord".

stats