El 77% de les sicavs desapareixen, però les més importants sobreviuen

Tot i que només subsisteixen una de cada cinc, aquestes aglutinen el 44% dels diners gestionats

2 min
Seu de la Comissió Nacional del Mercat de Valors, a Madrid.

L'allau de dissolucions de sicavs que s'ha produït a Espanya des de l'inici de l'any ja té un recompte oficial: el 77% d'aquestes societats han desaparegut com a tals després dels canvis legislatius que han endurit els requisits per poder seguir operant. En canvi, el 20% de les sicavs seguiran operant. Encara queda un 3% que estan pendents de comunicar si opten per seguir endavant o abaixar la persiana, segons les dades publicades per la CNMV, el supervisor dels mercats financers.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Tot i que són minoria, les sicavs que subsisteixen són les que tenen més patrimoni; és a dir, que la reforma legal no ha impedit que els més rics puguin mantenir aquestes societats. En concret, el 20% de sicavs que seguiran existint (un total de 467, quan a inicis d'any n'hi havia gairebé 2.300) acumulen un 44% del capital que gestionaven totes aquestes entitats. El patrimoni que tenen aquestes sicavs suma 12.665 milions d'euros, segons la CNMV.

Rodrigo Buenaventura, president del supervisor, ja havia explicat fa uns dies que semblava que "diverses de les entitats de més dimensió" continuarien com a sicav, ja que "han declarat que compleixen els nous requisits". Entre les que han desaparegut, el més habitual, segons els experts consultats, ha sigut transferir els diners a fons d'inversió espanyols, ja que la llei ha permès no tributar IRPF per fer aquest canvi —com normalment pertocaria— per facilitar la transició.

La nova legislació

Quins són els nous requisits? Bàsicament, la legislació estableix criteris més rigorosos per poder ser una sicav. Les sicavs no tenen un règim fiscal diferent del de qualsevol fons d'inversió (es paga un 1% anual mentre no es toquin els diners però, en el moment de retirar-los, es tributa amb l'IRPF que correspongui). Però les sicavs són un vehicle d'inversió col·lectiva i, com a tal, han de tenir almenys 100 accionistes. I aquí és on es produïen els enganys: moltes no tenien 100 accionistes reals, sinó que estaven farcides d'homes de palla (coneguts com a mariachis en l'argot financer).

Per evitar-ho, la nova llei estableix que cadascun dels 100 accionistes ha d'haver invertit almenys 2.500 euros a la sicav. Aquest retoc ha deixat ferits de mort els mariachis.

Ara bé, algunes de les sicavs que han preferit seguir operant passaran a tributar un 25% anual sobre els seus beneficis per no complir aquest requisit (com qualsevol altra empresa fa amb l'impost de societats). Això ha passat en 83 sicavs, entre les quals hi ha Soandres. Aquesta sicav està controlada per Sandra Ortega (filla d'Amancio Ortega i nova presidenta d'Inditex) en un 99,6% del capital.

stats