VAGA GENERAL

Acord de Foment i sindicats per als serveis mínims el dia de la vaga general

Després de 10 hores de negociació, l'acord passa per reproduir uns serveis mínims pràcticament idèntics als de la convocatòria de vaga del 2010, amb una cobertura superior per als trens de Rodalies

El Ministeri de Foment i els sindicats CCOO i UGT han tancat avui un acord respecte als serveis mínims per al 29-M en transport i comunicacions gairebé idèntics als que es van pactar per a la vaga general de setembre de 2010 amb el govern socialista. Després de més de deu hores de negociació, el secretari d'Estat d'Infraestructures, Transports i Habitatge, Rafael Catalá, ha explicat que les úniques diferències estan en els trens de rodalies i en el transport aeri.

En el cas dels rodalies s'han acordat uns serveis del 30% d'un dia normal, que arribaran al 35% entre les 6:00 i les 9:00 hores (davant del 25% i 30% de 2010), mentre que per el trànsit aeri els percentatges són iguals però s'estableixen no només per trajecte sinó també per companyia. En opinió de Català, aquest acord deixa "raonablement assegurat" per al 29-M l'equilibri entre el dret a la vaga i el dret al transport i la mobilitat.

Respecte al trànsit aeri, operarà el 10% dels vols peninsulars, el 50% dels interinsulars i dels que enllacen la península amb les Canàries, Balears, Ceuta i Melilla, el 20% dels vols amb destinacions de l'Espai Econòmic Europeu i el 40% del resta de trajectes internacionals. En total, segons Català, es garanteixen 1.240 vols per a aquesta jornada que ara "caldrà distribuir minuciosament per companyia".

En els serveis aeroportuaris en terra (handling) es garantirà el 50% del personal en els aeroports insulars, Ceuta i Melilla, el 25% en els principals aeròdroms peninsulars i el 10% en la resta. Per als trens de llarga distància i AVE a trajectes superiors a 500 quilòmetres o de durada estimada de més de quatre hores operaran el 20% dels serveis d'un dia normal. En l'operadora ADIF el percentatge de personal de serveis mínims serà de l'11,7%. En el cas del transport per autobús, garantiran el 25% en les concessions de transport regular del Ministeri de Foment. Per al transport marítim, entre el 50% i el 100% segons itineraris entre la península i Balears, el 100% dels trajectes amb Canàries i Melilla, i el 50% dels que uneixen la península amb Ceuta.

En Salvament Marítim operarà el 100% dels mitjans de salvament i el 30,6% del personal dels centres de coordinació, mentre que el servei de vigilància portuari treballarà al 50%.

Escenari "raonable"

Per als secretaris generals de la Federació de Serveis a la Ciutadania de CCOO, Enrique Fossoul, i el de la Federació de Transports, Comunicacions i Mar d'UGT, Miguel Ángel Cilleros, s'ha pactat un "escenari raonable". Segons el parer de Fossoul, és un "avanç importantíssim" que ja existeixin dos precedents d'acords amb diferents administracions sobre els serveis mínims del transport per a una vaga general.