TECNOLOGIA

Airbnb donarà dades fiscals a la Hisenda danesa

La plataforma assoleix un acord amb el país nòrdic que a Espanya signarà obligada per Montoro

Dinamarca serà el primer país del món on Airbnb informi a les autoritats dels ingressos que generen els seus usuaris a través de la plataforma de lloguer turístic. La companyia ha arribat a un acord amb el ministeri d’Hisenda del país escandinau per comprometre’s a compartir aquesta informació i garantir que els seus hostes paguen els impostos corresponents i, per tant, evitar l’evasió fiscal. L’entesa té una contrapartida: l’executiu danès ha accedit a regular finalment el model de homesharing amb alguns matisos.

De fet, el mateix govern incentivarà amb exempcions fiscals que els seus ciutadans lloguin casa seva. En el cas de les primeres residències, els usuaris que ingressin menys de 28.000 corones daneses a l’any (uns 3.760 euros) no hauran de pagar impostos. A més, si lloguen el seu segon habitatge l’exempció s’estirarà fins a un total de 40.000 corones daneses (uns 5.370 euros).

A més, a partir d’ara els amfitrions danesos podran llogar els seus habitatges per un màxim de 70 dies a l’any, un límit que fixaran els governs municipals i que podrà arribar fins a 100 nits per any. “Volem fer aflorar l’economia col·laborativa a Dinamarca, on és possible que els llogaters guanyin exempcions fiscals raonables amb les seves propietats, però amb la condició que els pagaments de taxes estiguin en ordre”, explicava el ministre d’Hisenda danès, Karsten Lauritzen.

Fonts de l’empresa californiana van aclarir ahir que les dades enviades al govern danès es limitaran a l’àmbit dels impostos i estaran subjectes a les lleis de privacitat del país. Precisament, la protecció de dades ha sigut l’argument de la companyia contra el decret que el ministeri d’Hisenda espanyol va anunciar a finals de l’any passat. Cristóbal Montoro demana més control a les plataformes de lloguer vacacional -també HomeAway o Niumba- i els vol exigir que presentin periòdicament dades sobre la seva activitat.

La petició d’Hisenda no s’atura en els ingressos, sinó que també requereix informació com ara la identitat dels hostes, els dies que han llogat el seu hàbitat i fins i tot els seus números d’identificació fiscal. Davant l’exigència, la patronal de l’economia digital Adigital -en què participen aquestes empreses- va portar el decret al Suprem, que el va admetre a tràmit al març.

La data límit fixada per Hisenda és el mes de juliol, quan Airbnb hauria de començar a entregar aquesta informació a Montoro. Tot i així, el ministeri encara ha de fer un tràmit per fer definitiu el decret, publicar l’ordre ministerial corresponent. “Cada país és diferent i es busca la millor aproximació o la més adient”, afirmava ahir a l’ARA un portaveu de la plataforma nord-americana.

Esperant la taxa turística

En matèria fiscal, Airbnb també està a l’espera de començar a pagar la taxa turística a Catalunya. Aquesta mesura ja es va incloure en la llei d’acompanyament dels pressupostos del 2017 que incorporava la idea que la plataforma fos responsable solidària en cas que els seus amfitrions no paguessin la taxa. D’aquesta manera, els clients que s’allotgin a través d’Airbnb pagarien un impost de 2,25 euros per nit. Fonts de la Generalitat expliquen que l’empresa, que s’ha mostrat a favor de la mesura, està en negociacions amb l’Agència Tributària de Catalunya per aplicar-la.

Més continguts de