Economia 14/01/2016

Amazon desembarca a Barcelona

La companyia lloga un edifici emblemàtic de l’Eixample per instal·lar-hi un centre d’atenció al client

Júlia Manresa
3 min
Façana principal  de l’Editorial Gustau Gili,  un edifici racionalista inaugurat  el 1960 i que ara serà seu d’Amazon a Barcelona.

BarcelonaL’interès d’Amazon per Catalunya es reafirma aquest 2016. Aquesta vegada es tracta d’un edifici de l’Eixample de Barcelona, segons avançava ahir TV3. Com ha pogut saber l’ARA, el gegant del comerç electrònic ha llogat aquest immoble per instal·lar-hi un format innovador de centre de serveis d’atenció al client. Es tracta de l’antiga seu de l’Editorial Gustavo Gili, al carrer Rosselló, número 89, entre Calàbria i Viladomat, un dels edificis més emblemàtics del racionalisme català de la postguerra. La companyia nord-americana dirigida per Jeff Bezos l’ha llogat per poder començar a funcionar aquest mateix estiu.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquesta notícia arriba un mes després que es fes pública definitivament l’adjudicació a Amazon d’una parcel·la de 15 hectàrees al Prat de Llobregat per un total de 30 milions d’euros, on el líder del comerç electrònic construirà un dels principals centres logístics del sud d’Europa. Tot i que de moment ni l’editorial ni la mateixa companyia confirmen l’operació, les obres ja han començat.

Amb aquesta obertura Amazon continua amb la nova política d’obrir diferents formats d’establiments físics. La companyia de Jeff Bezos va començar l’any passat amb la inauguració d’un punt de recollida de comandes i atenció al client al campus de la Universitat de Purdue a Indiana, i en té un altre de planejat a Filadèlfia. Però, a més, el novembre passat també va obrir la seva primera llibreria a peu de carrer a Seattle. L’edifici de l’Eixample compta amb un magatzem que faria pensar en la viabilitat de qualsevol d’aquests dos formats, però Amazon no vol fer-ne cap comentari.

El comerç electrònic és cosa de grans

Aquesta és una tendència que els líders del comerç electrònic han començat a implantar l’últim any i que s’emmarca en l’anomenada omnicanalitat, per la qual aquests negocis combinen la venda online amb el contacte directe amb el client. A part d’Amazon, Zalando, un altre gegant del comerç electrònic, en aquest cas de roba i sabates, ha obert dues botigues tipus outlet.

L’Editorial Gustavo Gili, que va ser fundada l’any 1902, ocupava aquest edifici des dels anys 60, però va deixar-lo aquest estiu per traslladar-se a la Via Laietana. Actualment el local encara és de la seva propietat. Aquesta editorial sempre ha estat en mans de la família Gili, i ara mateix, en la quarta generació, està dirigida per Mònica i Gabriel Gili Gafetti. En els últims dos anys la família ha fet donació del seu arxiu a la Biblioteca de Catalunya i ha venut el fons sobre Picasso, amic de la família, al Museu Picasso de Barcelona.

Una joia del racionalisme català dels anys 60

La seu escollida per la companyia americana és un dels edificis més importants del racionalisme català, tot i no ser un dels més coneguts. És l’obra més emblemàtica de Francesc Bassó i Joaquim Gili, que van fer de pont entre la modernitat arquitectònica de la República i la represa del racionalisme a partir dels anys cinquanta.

L’edifici està pensat expressament per al seu ús editorial, amb tres zones clarament delimitades dedicades a la recepció i vestíbul, les oficines i el magatzem. Es va construir entre el 1958 i el 1960, l’any en què va obtenir un premi FAD d’arquitectura. El més interessant de l’edifici és que soluciona de manera brillant tant la seva relació amb el passat -s’insereix de manera suau en un pati de l’Eixample de Cerdà mantenint zones enjardinades- com la seva aspiració de modernitat, incorporant innovacions d’autors com, per exemple, Frank Lloyd Wright i Alvar Aalto.

La façana de vidre, marcada per un gran brise soléil exterior, dóna a un gran vestíbul de dues altures que serveix de gran distribuïdor, diàfan i flexible, per separar les diverses àrees de l’empresa.

stats