Economia 19/06/2013

El Santander descarta optar a la compra de CatalunyaCaixa a qualsevol preu

Inciarte diu que estudiaran si acudeixen a la subhasta del grup català però que ho faran amb unes "determinades peticions"

Joan Faus
2 min

SantanderEl vicepresident del Banc Santander, Matías Rodríguez Inciarte, ha explicat aquest dimecres que l'entitat tornarà a estudiar si opta a la compra de la nacionalitzada CatalunyaCaixa però ha donat a entendre que si ho fa serà amb condicions concretes al govern espanyol.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"No ens correspon a nosaltres pensar o decidir en quin moment ha de sortir [a la venda]. La nostra obligació professional és estudiar totes les opcions [...] estudiarem si no concórrer o concórrer amb unes determinades peticions", ha afirmat en un col·loqui a la Universitat Menéndez Pelayo de Santander, organitzat per l'Associació de Periodistes d'Informació Econòmica (APIE).

Al febrer passat, l'Estat va suspendre per segon cop la subhasta de l'antiga caixa catalana per la falta d'ofertes concretes després d'haver rebutjat vendre-la a baix preu i amb un Esquema de Protecció d'Actius (EPA). El Santander va ser una de les entitats que més interès hi va mostrar. Amb les declaracions d'aquest dimecres d'Inciarte, s'entén que el Santander no acceptarà que l'Estat mantingui els mateixos requisits de venda que al febrer.

En aquest sentit, el directiu ha admès que "sempre és preferible" guanyar "massa crítica" però alhora no ha volgut donar per fet que optaran a la compra de CatalunyaCaixa. "No és el mateix analitzar una operació fa sis mesos que d'aquí sis. Tot canvia i evoluciona", ha dit.

En les últimes setmanes, s'ha reobert el debat sobre si cal vendre com més aviat millor CatalunyaCaixa i Novagalicia –com reclama el Banc d'Espanya– o esperar un temps fins que la situació dels mercats millori i es puguin vendre a més bon preu. Aquesta última era la posició del ministeri d'Economia fa uns mesos, però ara podria canviar segons quines siguin les conclusions d'un informe que ha encarregat a la consultora McKinsey i que podria recomanar avançar la venda perquè les entitats estan perdent valor. En el cas de Bankia, de moment es manté l'aposta d'esperar, ja que és una entitat molt més gran.

stats