Accionistes i treballadors del BBVA exigeixen al banc que assumeixi responsabilitats pel cas Villarejo

Torres assegura que l'escàndol no afecta el negoci del banc ni el preu de les accions

Accionistes i treballadors del BBVA han advertit sobre el dany a la reputació del banc que suposa el presumpte espionatge de l'excomissari José Manuel Villarejo encarregat per l'entitat, i han exigit al nou president, Carlos Torres, que el banc assumeixi responsabilitats. Durant la junta general d'accionistes que el BBVA ha celebrat aquest divendres a Bilbao, els accionistes han expressat el seu malestar pel cas Villarejo i han reclamat que la renúncia temporal de l'expresident de l'entitat Francisco González sigui definitiva.

"El dany reputacional és indiscutible i possiblement també hi ha dany patrimonial. La renúncia de González és temporal: demanem que aquest allunyament provisional sigui definitiu", ha exigit el representant d'un grup de treballadors jubilats que són accionistes, Paulino García, entre aplaudiments dels accionistes presents. De fet, cada intervenció contra la gestió de l'expresident respecte al cas Villarejo ha aixecat grans aplaudiments dels accionistes davant la cara molt seriosa de Torres.

"El que s'espera és que es busquin responsabilitats dins de l'entitat. Això és el que demanen els clients", ha subratllat Javier Blancas, representant de l'associació per la defensa de consumidors i usuaris de bancs i caixes ADICAE. També ha intervingut l'expresident de Sacyr Luis del Rivero, per negar que l'intent de la constructora d'aconseguir el control del BBVA tingués el suport del govern socialista de José Luis Rodríguez Zapatero. Del Rivero, que era el president de Sacyr el 2004, ha assegurat que si Zapatero hagués estat darrere de l'operació, hauria tingut èxit.

Sense impacte en el preu de l'acció

El president del BBVA, Carlos Torres, ha tirat pilotes fora davant les preguntes sobre el cas Villarejo dels accionistes i ho ha justificat perquè el cas està judicialitzat a l'Audiència Nacional. Durant la seva intervenció inicial, Torres ha agraït a Francisco González  la seva renúncia temporal del càrrec de president d'honor del banc. Era la primera referència que feia a la decisió de Francisco González, 'Efegé'. El màxim responsable del BBVA havia evitat fer cap comentari en una breu compareixença davant la premsa, moments abans de l'inici de la junta d'accionistes al Palau Euskalduna de Bilbao.

En el seu primer discurs davant dels accionistes com a president, Carlos Torres ha aprofitat per fer esment de la renúncia temporal d'Efegé als càrrecs honorífics del banc, que s'ha apartat fins que acabi la investigació del cas Villarejo, i a l'escàndol de les escoltes. Torres ha intentat tranquil·litzar els accionistes assegurant que el cas no té un "impacte rellevant" en el negoci del banc ni en el preu de les accions. "El BBVA ha sigut, és i seguirà sent un banc honest", ha destacat el president. 

El BBVA va contractar el 2004 Cenyt, l'empresa d'investigadors de l'excomissari, per obtenir informació sobre la intenció de la constructora Sacyr per aconseguir el control del banc. Segons revelacions periodístiques, Villarejo ho va fer amb escoltes il·legals a polítics, empreses i periodistes. L'entitat va posar en marxa una investigació interna amb consultors externs en paral·lel a la investigació judicial oberta per l'Audiència Nacional. Carlos Torres ha advertit que els resultats tardaran mesos i ha avisat que pot donar pocs detalls atès que està sota secret de sumari.

Increment dels dividends

En el seu discurs al marge del cas Villarejo, el número 1 del BBVA ha destacat davant dels accionistes els bons resultats del banc durant l'exercici 2018 amb uns beneficis que es van incrementar un 51,3%, que permeten incrementar els dividends en 16 cèntims d'euro per acció. El dividend total de l'any serà de 26 cèntims per acció.