Economia 20/04/2016

Brussel·les acusa Google d’abús de posició dominant amb el sistema Android

La CE sospita que el gegant tecnològic obliga per defecte a instal·lar el seu cercador a la majoria de mòbils

Esther Herrera
2 min
A través de la Digital News Initiative, Google es compromet a crear un fons de 150 milions d’euros destinats a projectes digitals innovadors.

Brussel·lesLa Comissió Europea acusa de nou formalment Google, aquesta vegada, pel seu sistema operatiu Android, per abús de posició dominant. Brussel·les sospita que el gegant tecnològic ha afavorit la instal·lació d’aplicacions mòbils als fabricants de dispositius que utilitzin el seu sistema, restringint la competència i la innovació.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Brussel·les sospita que el gegant tecnològic obliga per defecte a instal·lar el cercador Google Search, gairebé de forma exclusiva, a la majoria de dispositius mòbils que s’utilitzin a Europa, aproximadament el 80%, segons càlculs de l’executiu comunitari. El cercador de la companyia és ja pràcticament el més utilitzat, però a més, assegura que amb pràctiques com les que denuncia Brussel·les tancarà encara més l’accés al mercat d’eines de cerca rivals.

Les conseqüències per als consumidors són rellevants. Per poder instal·lar aplicacions al mòbil, és obligatori utilitzar Google Search amb el navegador de la companyia, Chrome, i per poder descarregar aplicacions, s'ha d'utilitzar la botiga Google Play Store. Amb tot, si un usuari d’Android decideix canviar de sistema operatiu no només haurà de fer front a “costos significatius”, també perdrà totes les aplicacions, la informació i els contactes, subratlla la CE.

Les conclusions preliminars de Brussel·les també indiquen que amb l’abús de posició dominant de l’empresa nord-americana s’impedeix la innovació i desenvolupament dels sistemes operatius basat en un codi de font obert com Android. “Volem que hi hagi una economia amb innovació en què diferents companyies puguin presentar els seus propis productes”, ha defensat la comissària de competència, Margrethe Vestager.

Ha afegit que si Google manté la seva posició dominant, desincentiva les empreses a innovar: “Les companyies pensen, per què ens hem de prendre la molèstia?”, ha insistit. Això afegeix encara més barreres i obstacles, ja que la posició de Google es veu beneficiada pel conegut com a 'efecte de xarxa', en què com més consumidors tinguin un sistema operatiu, més empreses d’innovació adopten aplicacions per a aquell sistema en concret.

Google disposa ara de 12 setmanes per donar explicacions a l’executiu comunitari i respondre a les acusacions, també pot sol·licitar una vista oral. La multinacional, però, ja ha defensat que Android "ha ajudat a fomentar un ecosistema notable i sostenible" i que ha promogut la innovació. “Esperem treballar amb la Comissió Europea per demostrar que Android és per a la competència i per als usuaris”, han defensat fonts de l’empresa.

stats