Economia 20/06/2013

Brussel·les denuncia Espanya per les traves a la contractació d'estibadors

La Comissió porta l'Estat davant el Tribunal de Justícia de la UE perquè considera que la legislació espanyola dificulta la presència d'operadors d'altres estats membres

Agències
1 min
TRÀFIC DE MERCADERIES
 Panoràmica de contenidors al moll del port.

BarcelonaLa Comissió Europea (CE) ha anunciat aquest dijous que portarà Espanya davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (UE) per la legislació espanyola que impedeix a les empreses estibadores que operen als principals ports espanyols, incloent-hi Barcelona, Algesires, València i Bilbao, contractar els seus treballadors al mercat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'executiu comunitari explica en un comunicat que les empreses de càrrega i descàrrega dels ports afectats no estan autoritzades a recórrer al mercat per contractar el seu personal, sinó que estan obligades a participar en el capital de companyies privades que aporten la mà d'obra necessària.

Aquestes empreses privades, denominades SAGEP (Societat Anònima de Gestió d'Estibadors Portuaris), són les que contracten els estibadors i els posen a disposició de les empreses de gestió de la càrrega. Només poden recórrer lliurement al mercat per contractar personal si la mà d'obra proposada per aquestes empreses privades és inadequada o insuficient.

Brussel·les entén que aquest plantejament implica pràctiques laborals restrictives que dificulten l'establiment en ports espanyols de proveïdors de gestió de la càrrega d'altres estats membres.

Considera, per tant, que la normativa espanyola, encara que no sigui discriminatòria per raons de nacionalitat, obstaculitza l'exercici de la llibertat d'establiment. La Comissió afirma que la legislació espanyola "altera forçosament les estructures d'ocupació i les polítiques de contractació de les empreses".

"Aquests canvis poden suposar greus pertorbacions per a les empreses i tenir conseqüències financeres considerables", afegeix, i recalca que aquesta situació "pot dissuadir les empreses estibadores d'establir-se en ports espanyols d'interès general".

stats