PENSIONS

CCOO exigeix revaloritzar les pensions i els sous públics

Davant el temor que no hi hagi nou executiu fins al gener o al febrer i que les pensions no pugin per sobre del 0,25% ni els sous públics augmentin, els sindicats pressionen el govern del PSOE

El fracàs per pactar un govern i la convocatòria de noves eleccions deixen en l’aire la revalorització de les pensions per sobre del 0,25% de cara al 2020 i l’augment del salari dels funcionaris. Davant el temor que no hi hagi nou executiu fins al gener o al febrer i que les pensions no pugin per sobre del 0,25% ni els sous públics augmentin, els sindicats pressionen el govern del PSOE.

Comissions Obreres va exigir divendres a l’executiu de Pedro Sánchez que aprovi els augments mitjançant decrets llei. El secretari general de CCOO, Unai Sordo, va admetre que potser no era la via “més ortodoxa”, però va defensar que els pensionistes i els funcionaris no han de pagar la “incomprensible” convocatòria d’eleccions.

El govern espanyol en funcions no té previst fer cap decret llei per revaloritzar les pensions o apujar salaris abans del 10 de novembre. En la roda de premsa posterior al consell de ministres, el titular de Política Territorial i Funció Pública en funcions, Luis Planas, va admetre que aprovar la pujada de sous dels funcionaris abans de les eleccions tindria “caràcter electoral”. Tot i això, la voluntat dels socialistes és fer-ho si continuen a la Moncloa després del pas per les urnes. “Confiem que aquest govern pugui fer-ho, i per descomptat que hi ha aquest objectiu entre els seus propòsits”, va assegurar la portaveu de l’executiu, Isabel Celaá.

No abans del 10 de novembre

Davant les preguntes dels mitjans, la ministra va assegurar que l’executiu no ha demanat cap informe a l’Advocacia de l’Estat sobre la legalitat de fer-ho abans de les eleccions o a pocs dies d’entrar en campanya electoral. De fet, aprovar decrets llei amb augments de pensions o de sous amb un govern en funcions i sense nous pressupostos és legalment molt complicat.