Economia 10/10/2012

Báñez obre la porta a canviar la llei per poder actualitzar les pensions amb el fons de reserva de la Seguretat Social

El govern espanyol ja ha adquirit el topall màxim legal de recursos de l'anomenada guardiola del sistema. Revaloritzar al novembre les pensions amb el nivell de la inflació podria suposar una despesa addicional de 5.000 milions. Descarta accelerar el procés d'avançament de l'edat de jubilació fins als 67 anys

Joan Faus
1 min

MadridLa ministra d'Ocupació, Fátima Báñez, ha obert la porta aquest dimecres a canviar la llei per poder obtenir més recursos del fons de reserva de la Seguretat Social, una espècie de guardiola del sistema, per poder actualitzar el valor de les pensions al nivell de la inflació el 2012 i el 2013.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En la sessió de control al govern al Congrés de Diputats, la ministra ha subratllat que farà tots els possibles per poder revaloritzar les pensions i posar el sistema en "números negres". L'executiu va apujar un 1% el valor de les pensions aquest any i farà el mateix el proper. Al novembre ha de decidir si actualitza aquest increment amb l'IPC −que ara és del 3,5−, cosa que podria suposar una despesa addicional de 5.000 milions.

La legislació actual impedeix obtenir més d'un 3% dels recursos del fons de reserva per pagar prestacions contributives. El govern va anunciar a finals de setembre que ja ha adquirit aquest nivell màxim, per valor de 3.000 milions, per apujar un 1% les pensions el 2013.

D'altra banda, ha descartat accelerar el procés d'avançament de l'edat de jubilació fins als 67 anys que culminarà el 2027. Báñez ha dit que no canviarà la llei, impulsada pel PSOE i rebutjada pel PP, com ha demanat la Comissió Europea.

stats