Economia 27/05/2019

La nova Cambra demanarà als empresaris si volen fer tancament de caixes i declarar 'persona non grata' el rei Felip

Els guanyadors de les eleccions també es conjuren per canviar la llei i potenciar la FP dual

àlex Font Manté
2 min
Joan Canadell, al mig, i Mònica Roca, al fons, durant la roda de premsa d'Eines de País.

BarcelonaLes cares més visibles de la candidatura Eines de País, guanyadora de les eleccions a la Cambra de Comerç de Barcelona, han fet la seva primera roda de premsa després de la seva inesperada victòria i han començat a dibuixar quin serà el seu pla per als quatre anys vinents.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Joan Canadell i Mònica Roca, que alternaran la presidència de la Cambra (el primer hi serà dos anys i la segona dos més), han explicat que tenen diverses accions prioritàries, com arreglar el cens electoral (tenen detectat que moltes empreses i autònoms no van poder votar tot i que en principi tenien dret de fer-ho) i elaborar un pla estratègic per dibuixar cap on ha d'anar l'economia catalana des d'avui dia fins al període "2025 o 2030", ha dit Canadell.

A més, han anunciat que treballaran immediatament per habilitar un sistema de consultes que els permeti preguntar als més de 400.000 empresaris i autònoms que estan sota el paraigua de la Cambra qüestions polítiques molt concretes. Un cop tinguin aquest sistema de consultes, es preguntarà als electors si volen que la Cambra participi activament en la construcció de la República Catalana, si estan d'acord a fer sobirania fiscal (és a dir, a deixar de pagar els impostos a la Hisenda espanyola, cosa que també es coneix com a tancament de caixes) i si estan d'acord a declarar 'persona non grata' el rei d'Espanya, Felip VI, "per les seves actuacions l'octubre del 2017", quan va participar en les pressions perquè empreses catalanes traslladessin la seu fora de Catalunya, segons ha explicat Canadell.

En el cas de la pregunta sobre tancament de caixes, Canadell ha concretat que no és una cosa que "s'hagi de fer ara", sinó "quan se sàpiga com actuaríem en cas que el resultat sigui que sí que l'hem de fer".

Propostes empresarials

A banda de tot això, l'equip també ha detallat que volen treballar perquè es modifiqui la legislació en qüestions com la FP dual, una eina que "ens hem de prendre molt seriosament" perquè consideren fonamental per solucionar l'històric problema d'atur de l'economia catalana, així com "potenciar els valors empresarials de la societat".

A més, també han explicat que treballaran per "potenciar els valors empresarials a la societat" perquè "les empreses són les que fan que hi pugui haver benestar" i "tenen un paper clau si volem esdevenir una societat de primera divisió".

Eines de País, que ha assegurat que vol mantenir contactes i col·laborar amb la resta de membres del ple tot i que no els permetrà l'entrada al consell executiu (l'òrgan de gestió de la Cambra), també ha anunciat que treballarà per el·laborar un pressupost alternatiu per a la institució de manera que en el futur no s'hagi de dependre del que han anomenat “14 cadires de plata”.

Aquestes cadires, que són les que les grans empreses han pagat per tenir un lloc al ple de la Cambra, entre les quals abonaran 4,2 milions durant els propers quatre anys. Canadell ha explicat que no contempla que aquestes empreses deixin de pagar, ja que tenen el compromís de fer-ho, però que idealment aquestes "cadires de plata" haurien de desaparèixer i, per tant, la Cambra s'ha de buscar la manera de subsistir sense aquests ingressos.

stats