Catalunya lidera l'absentisme laboral a l'Estat

Més de 183.000 treballadors no van a la feina cada dia de mitjana

Catalunya lidera l'absentisme laboral a l'Estat. Més de 183.000 catalans no van a la feina cada dia de mitjana, i això ha comportat la pèrdua de gairebé 81 milions d'hores de feina en el primer trimestre de l'any, segons un estudi de la l'empresa de recursos humans Randstad fet amb dades de l'Institut Nacional d'Estadística.

Segons aquest estudi, els 80,9 milions d'hores de feina perdudes per l'absentisme laboral són un 5,3% del total d'hores pactades, un 0,12% més que el trimestre anterior i una dècima més que la mitjana espanyola, que és del 5,2%.

Dels 183.007 treballadors de mitjana que diàriament no van anar a treballar en el primer trimestre, 51.587 ho van fer sense tenir la baixa per incapacitat temporal, és a dir, sense justificació. No obstant això, hi ha en aquest cas una lleugera millora respecte al trimestre anterior, ja que hi ha un descens del 0,07% dels ocupats que no van a la feina sense justificació. Els treballadors que no van a treballar sense baixa aporten el 22,3% de l'absentisme.

Catalunya, malgrat situar-se per sobre de la mitjana espanyola en taxa d'absentisme (5,3% enfront del 5,2%) i liderar en nombre absolut les hores perdudes, no és la comunitat amb més absentisme. Per davant hi ha el país Basc (7,1%), Astúries (6,2%), Galícia (5,8%), Castella i Lleó (5,7%) i Navarra i les Canàries (5,5% cascuna).

En el cas de l'absentisme sense baixa, el País Basc també ocupa el primer lloc, amb un 2,2%, seguit d'Astúries (1,9%), Castella i Lleó i l'Aragó (les dues amb l'1,7%) i Catalunya (1,5%).

En el conjunt de l'Estat, de mitjana cada dia no van a treballar 1,04 milions d'empleats, cosa que comporta la pèrdua de 452 milions d'hores de feina.

Per sectors, el de serveis és el que registra més absentisme laboral a Espanya, un 5,4%. En el cas de la indústria, els treballadors no fan un 5,2% de les hores pactades. La construcció és el sector en què es registra menys absentisme laboral, un 3,3%, percentatge que és 1,9 punts inferior a la mitjana.