Economia 04/04/2016

Catalunya és la quarta regió d'Europa que va captar més inversió estrangera el 2015

El capital va venir majoritàriament dels Estats Units, França, el Japó i la Xina i anava dirigit a empreses del sector TIC

Júlia Manresa
2 min
El conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget.

BarcelonaLes dades del 'Financial Times' encara són més favorables que les del ministeri d'Economia amb el volum d'inversió estrangera que Catalunya és capaç de captar. Segons el rànquing FDI Markets, Catalunya va rebre 5.224 milions d'euros el 2015 en capital estranger, 441 milions més que els comptabilitzats pel ministeri. Segons aquest organisme, Catalunya ser la quarta regió d'Europa que va captar més inversió estrangera i escala del lloc número 16 al 4 en aquest rànquing, segons ha explicat aquest dilluns el conseller d'Empresa, Jordi Baiget.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons Baiget, només Escòcia, Anglaterra i la regió de Moscou superen Catalunya. Per al conseller, aquestes dades confirmen les del ministeri d'Hisenda, que deien que la inversió estrangera a Catalunya va augmentar el 57% fins arribar als 4.783 milions d'euros. Una xifra només superada en la sèrie històrica oficial del govern espanyol l’any 2010, quan s’havien fregat els 5.000 milions. Així doncs, si es prenen les dades de l’FDI Markets, Catalunya va superar el seu màxim històric en inversió productiva forània el 2015. Un portaveu d’Acció, l’agència per a la competitivitat empresarial de la Generalitat de Catalunya, aclareix que la diferència és metodològica, ja que mentre el ministeri espanyol té en compte les notificacions oficials de les companyies, l’FDI pren la seva pròpia base de dades, que “no inclou fusions ni adquisicions, sinó només noves inversions i expansions significatives de projectes ja existents”, segons explica la mateixa entitat.

Tot i això, Catalunya també va batre de llarg el rècord en la sèrie història d’aquesta base de dades, ja que va multiplicar per 2,7 la inversió del 2014 i l’any en què n’havia captat més va ser el 2007, amb 3.246 milions.

El domini del sector TIC

Per la seva banda, la Generalitat va intervenir directament per assegurar la materialització de 112 projectes d’inversió internacional l’any passat a través de Catalonia Trade & Investment, una xifra que es va traduir en 637,4 milions. D’aquests, la inversió va venir dels Estats Units (17%), França (11,6%), el Japó (8%), la Xina 7,2%), Alemanya i Suïssa (5,3%). El sector al qual anaven destinats la majoria dels diners va ser el de les TIC, seguit de l’automoció (15%), els serveis (8%), i els àmbits agroalimentari, l’electrònica, la biotecnologia i la química (5,3%) o la metal·lúrgia i el tèxtil (4,5%)).

stats