Economia 12/04/2016

Competència de Catalunya alerta dels riscos legals i de l'impacte negatiu del pla d'allotjaments turístics de Colau

El supervisor avisa que la normativa dificulta l'entrada de nous operadors i adverteix que pot suposar l'augment de preus al sector hoteler

Júlia Manresa
3 min
REVÉS ECONÒMIC 
 Barcelona és entre el tercer i el quart mercat mundial d’Airbnb, depenent de l’època de l’any. Gran part de l’oferta és a Ciutat Vella.

BarcelonaEl pla especial urbanístic d'allotjaments turístics (PEUAT) aprovat per l'Ajuntament de Barcelona aquest abril suma detractors. Després que les principals veus de l'oposició al consitori de la capital catalana mostressin el seu desacord contra el pla votat inicialment a finals de maig per BComú, aquest dimarts ha estat l'Autoritat Catalana de la Competència (ACCO) qui s'ha mostrat completament en contra d'aquesta regulació.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El pla especial suposa, a grans trets que el govern d'Ada Colau permeti un màxim de 12.000 llits més turístics a la ciutat i només als barris perifèrics. A través d'aquest nou pla, Barcelona queda dividida en quatre zones i els nous hotels queden rel·legats només als barris perifèrics menys saturats. De fet, la xifra límit són 11.705 places. Ara n'hi ha 142.053 així que els allotjaments turístics només tenen un marge del 8% de creixement per sobre de l'oferta actual. Un cop s'arribi a aquest límit, l'Ajuntament ja no concedirà més llicències.

Competència de Catalunya alerta dels riscos legals i l'impacte negatiu del pla d'allotjaments turístics de Colau

Segons l'Autoritat Catalana de la Competència aquesta regulació atempta de manera clara contra els principis de competència en el mercat i, fins i tot, considera que pot infringir la directiva europea sobre els serveis en el mercat d'interior.

Els riscos del PEUAT segons l'ACCO

  1. La dificultat d'entrada de nous operadors. L'ACCO fa referència directa a noves plataformes d'allotjaments turístics com Airbnb en el seu comunicat en considerar que el PEUAT "suposa erigir un seguit de barreres a l'entrada per potencials nous operadors". Segons el supervisor català, aquestes barreres s'accentuen més segons la zona, però fa especial menció als HUT (habitatges d'ús turístic) perquè el seu creixement queda vetat a qualsevol zona de la ciutat. L'Autoritat Catalana de la Competència alerta que "els operadors implantats veuran reforçada a seva posició al mercat i deixaran de veure's sotmesos a la pressió competitiva de la possible entrada de nous operadors".
  2. Efectes negatius per als consumidors. D'altra banda, aquest organisme també alerta de la possible repercussió en l'usuari, que pot patir els efectes negatius en reduïr-se la varietat i qualitat d'oferta i d'innovació. A més, avisa que "és provable que els establiments ja existents puguin apujar els preus amb major facilitat".
  3. Impacte a Barcelona com a ciutat. L'ACCO fins i tot considera que aquesta regulació pot "minvar la capacitat d'atracció de Barcelona com a destinació turística, fruit d'una menor oferta o d'una oferta més cara".
  4. Riscos legals. Per acabar, l'organisme considera que la regulació del PEUAT dificulta l'accés al desenvolupament d'una activitat de serveis i, per tant, "podria ser contrària a la directiva europea relativa als serveis en el mercat interior". A més, l'ACCO creu que el pla de Colau és més una iniciativa de caràcter comercial que urbanística.

Una regulació alternativa

L'Autoritat Catalana de la Competència reconeix la necessitat de regular el sector, com també considera que l'activitat dels habitatges i allotjaments turístics pot implicar externalitats negatives, en referència, per exemple, a les queixes veïnals o a la pujada del lloguer de la vivenda convencional. Però l'ACCO considera que el PEUAT és una regulació estàtica i restrictiva i aposta per una perspectiva més dinàmica, més propera al punt de vista que recentment ha adoptat el Govern de la Generalitat, que acaba d'aprovar un acord de Govern per regular de manera sectorial l'economia col·laborativa –on s'inclou Airbnb i la seva oferta d'habitatges turístics– i aposta per una regulació que tingui en compte les transaccions entre particulars a través de la transmissió de drets.

El mecanisme proposat per l'ACCO passa per la definició del nombre de dies a què donen dret per llogar habitatges al llarg de l'any i la possibilitat que els propietaris dels pisos turístics tinguin assignats un drets concrets de lloguer que puguin "comercialitzar-se". Així doncs, mantenint la voluntat de regular per zones de l'Ajuntament de Barcelona, si un propietari té un pis turístic on s'estableix una limitació de dies més estricta, podria vendre el seu excedent de dies de lloguer a un propietari d'una altra zona on el límit sigui més ampli. S'establiria doncs un mercat de drets de dies de lloguer que seria més flexible a l'actual restricció del PEUAT, segons l'ACCO.

El Govern haurà regulat Airbnb abans de l'estiu

stats