El Congrés aprovarà dijous el 'macrodecret' econòmic

El decret inclou mesures per al creixement que afecten nou ministeris

La Comissió d'Economia del Congrés aprovarà aquest dijous el projecte de llei de Mesures urgents per al creixement, la competitivitat i l'eficiència, que procedeix del 'macrodecret' presentat pel Govern a començament de juliol.

La Comissió debatrà entre dimecres i dijous més de mig miler d'esmenes presentades per tots els grups parlamentaris, cap de les quals serà en principi inclosa en el projecte de llei de manera automàtica.

El 'macrodecret' modifica una trentena de lleis de fins a nou ministeris diferents, de manera que en el debat hi intervindran diferents portaveus dels grups polítics en funció de cada matèria. PSOE, IU-ICV-CHA i UPyD van presentar un recurs d'inconstitucionalitat contra la norma.

En acabar la sessió de dijous, els membres de la Comissió d'Economia votaran totes les esmenes i el conjunt del projecte de llei per aprovar-lo i, tenint en compte que té competència legislativa plena, el text serà enviat automàticament al Senat per continuar-ne la tramitació, que es regeix per la via d'urgència, cosa que escurça els terminis a la meitat, tot i que les seves mesures estan en vigor des del 4 de juliol.

El principal focus d'atenció està en les propostes de modificació de la regulació de la nova Garantia Juvenil. La intenció del Govern és permetre que les bonificacions a la cotització, de 300 euros mensuals durant un màxim de sis mesos per cada jove de 16 a 25 anys contractat, es puguin utilitzar al màxim. Per això es permetrà que els diners s'usin per cobrir cotitzacions d'un altre treballador si la quota empresarial que es paga pel jove és inferior a la quantia de la bonificació, que a més es pot compatibilitzar amb altres incentius, com la tarifa plana per contractes indefinits.

Tot i això, altres formacions com el PSOE, UPyD o CiU reclamen que s'elevi als 30 anys l'edat màxima per acollir-se a la Garantia, i la formació magenta proposa que les bonificacions a la contractació puguin copar fins a un 33% dels fons destinats a aquest programa.

Pel que fa als canvis fiscals, el PSOE proposa rebaixar fins al 15% –quatre punts més d'allò que s'havia proposat– les retencions d'IRPF als autònoms i incrementar del 0,03% que planteja l'executiu al 0,4% el tipus aplicable a l'impost sobre els dipòsits bancaris. En qualsevol cas, reclama una reforma integral i profunda del sistema tributari i aprovar mesures efectives de lluita contra el frau fiscal. IU-ICV vol que siguin els bancs els que paguin les plusvàlues municipals de les quals s'eximirà els qui optin per la dació en pagament, i també vol que el tipus als dipòsits bancaris sigui com a mínim del 0,2%.