Economia 08/01/2016

Crowdcube s’integra en la seva matriu britànica

El negoci de Crowdcube a Barcelona creix de pressa i en un any i mig de vida han aconseguit canalitzar tres milions d’euros per a un total de 20 empreses

Júlia Manresa
2 min
Mac Parish, cap d’operacions de la plataforma de microfinançament.

La plataforma de microfinançament Crowdcube, fundada l’any 2011 al Regne Unit ha integrat totalment la joint venture (o empresa de risc compartit) que va constituir-se a finals del 2014 a Barcelona sota el mateix nom. A mitjans del 2015 la plataforma britànica va adquirir el 50% que no tenia de l’empresa catalana. Crowdcube té joint ventures al Brasil, Suècia, Itàlia, Polònia i Dubai, però tal com explica Pepe Borrell, el seu conseller delegat, la barcelonina és l’única que s’ha integrat totalment a la matriu britànica.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons Borrell, el negoci de Crowdcube a Barcelona creix de pressa i en un any i mig de vida han aconseguit canalitzar tres milions d’euros per a un total de 20 empreses, mig milió per sobre del que tenien previst. “La ràpida consolidació del negoci a Catalunya va fer que Crowdcube d’Anglaterra decidís absorbir completament la filial en el moment en què es plantejava una ampliació de capital per finançar l’expansió”, explica Borrell, que no detalla l’import de l’operació.

Creixement a l’Estat

El responsable de Crowdcube Espanya també assenyala que aquesta absorció definitiva no ha afectat l’estructura ni la gestió de l’empresa des de Barcelona, però sí que ha representat l’arribada de persones de l’equip britànic a la capital catalana i una “empenta” a l’expansió del negoci.

Passar a formar part del tot de la matriu ha suposat la inversió necessària perquè les petites oficines que Crowdcube té al carrer Mallorca de Barcelona s’ampliïn, s’incorporin més persones a l’equip i preparin l’expansió a la resta de l’Estat. Crowdcube aterrarà a Madrid el primer trimestre d’aquest any i incorporarà fins a quatre persones.

La filial espanyola tanca el 2015 havent canalitzat 2,4 milions d’euros del total de tres milions captats des del juliol del 2014 en start-ups com l’empresa de servei de drones Hemav, la biofarmacèutica Mind the Byte o la cervesera gironina La Brava Beer. A més, Crowdcube és una de les tres entitats dedicades al microfinançament que ha firmat un conveni amb la Generalitat de Catalunya per fomentar aquesta forma de finançament alternatiu per a les empreses, juntament amb The Crowd Angel i Capital Cell. La inversió mitjana en les empreses que utilitzen aquesta plataforma de crowdfunding és de 1.300 euros, però la més comuna és de 500 euros.

Crowdcube va néixer l’any 2011 al Regne Unit i des d’aleshores ha finançat unes 330 empreses per valor de 180 milions d’euros i té una xarxa de 240.000 inversors, 6.000 dels quals pertanyen a la xarxa espanyola.

A l’espera de la regulació

El microfinançament no era una alternativa real al crèdit financer per a les empreses o emprenedors fins a finals del 2014, quan el govern espanyol va cedir a les pressions de les empreses de crowdfunding que reclamaven que es regulessin les diverses formes de finançament i que s’augmentés el sostre que cada particular pot invertir en aquests projectes. Tot i que els límits finals establerts per l’executiu no van ser del tot satisfactoris per al sector, això va permetre establir un marc legal que ha anat fent créixer el sector, segons explica Mac Parish, director d’operacions.

El pròxim pas és que la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMCV) li atorgui la llicència i la converteix oficialment en una entitat financera i, per tant, una alternativa de finançament consolidada per a les empreses.

stats