Economia 06/04/2019

El Govern traslladarà 2.600 funcionaris a la Zona Franca

Els departaments d’Economia, Justícia i Polítiques Digitals, els primers a ocupar les noves oficines

Xavier Grau
3 min
Imatge dels edificis de l’anomenat campus de funcionaris de la Zona Franca.

BarcelonaEl pla de la Generalitat per unificar seus administratives comença a prendre forma. El departament de Vicepresidència i Economia, el de Justícia, el de Polítiques Digitals i organismes com l’Institut Català de l’Energia (Icaen) i l’Agència Catalana de Consum (ACC) seran els primers d’anar al nou campus administratiu de la Zona Franca. En total, més de 2.600 funcionaris i empleats públics aniran a la nova seu, durant el primer trimestre de l’any que ve. Les empreses constructores estan iniciant els interiors del complex.

La unificació de departaments de la Generalitat en un sol centre és una política que va iniciar el govern d’Artur Mas, quan en època de retallades va decidir vendre els edificis que ocupaven diferents dependències de la Generalitat. Llavors es va decidir encarregar la construcció d’un campus administratiu a la Zona Franca, a tocar de la Fira, per concentrar-hi dependències.

El Govern, a través del portal intern Atri, va notificar dijous als empleats públics quins organismes seran els primers a traslladar-se. Vicepresidència i Economia aniran en la seva pràctica totalitat al nou campus -inclòs el Tribunal de Contractes Públics-, i només està previst que no canviïn d’ubicació, almenys de moment, l’Entitat Autònoma de Jocs i Apostes (EAJA), l’Idescat, l’Autoritat Catalana de la Competència i l’empresa Infraestructures, a més de la Intervenció General. D’aquesta manera, Economia unificarà a la Zona Franca diferents unitats ara repartides pels edificis de rambla Catalunya 19, Gran Via de les Corts Catalanes 635 i 639, passeig de Gràcia 19 i Via Laietana 14.

També la conselleria de Justícia es traslladarà en la seva totalitat, malgrat que mantindrà al carrer Pau Claris de Barcelona la seu de la Fiscalia Superior de Catalunya. Es tracta d’unitats repartides entre la seu de la conselleria, al carrer Casp, i els edificis de Pau Claris 158, Aragó 330, Via Laietana 56, Rivadeneyra 6 i Enric Granados 33.

Quant al departament de Polítiques Digitals i Administració Pública, aniran a la Zona Franca totes les unitats que hi ha a la seu de la conselleria a la Via Laietana, així com les altres unitats que hi ha a l’edifici de Rivadeneyra 6 i la secretaria de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital, actualment al carrer Salvador Espriu de l’Hospitalet. Per acabar, el trasllat també afectarà dues unitats del departament d’Empresa, en concret l’Icaen i l’Agència Catalana de Consum, que actualment són al carrer Pamplona, al Poblenou. Aquest departament, a més, té pendent de decidir si trasllada al nou campus l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU) o li busca una nova seu.

Estalvi de 80 M€

El sindicat CCOO ja va expressar la seva protesta per “la manca de transparència i informació” sobre l’operació. El trasllat de dependències a la Zona Franca es calcula que pot representar per a la Generalitat un estalvi d’uns 80 milions d’euros, la meitat per deixar de pagar els lloguers actuals i l’altra meitat per la reducció de costos. Actualment la Generalitat ocupa a Barcelona dependències en 115 edificis diferents.

El complex total del campus administratiu ha de constar de dos edificis al carrer Foc, un de cinc plantes i l’altre de sis, amb una planta baixa única amb zones comunes i una superfície total de 46.000 metres quadrats, per encabir-hi uns 2.800 empleats. L’edifici és propietat d’Axa, a qui la Generalitat haurà de pagar 142 milions d’euros de lloguer en 20 anys. El projecte té prevista una inversió d’uns 50 milions d’euros i hauria d’estar acabat aquest any.

LES CLAUS

1. Per què es va decidir el trasllat?

En plena crisi, quan era conseller d’Economia Andreu Mas-Colell, es va decidir vendre edificis de la Generalitat per evitar més retallades. Llavors es va decidir concentrar els diferents serveis en unes úniques dependències per guanyar eficiència.

2. Quin estalvi calcula que aconseguirà, el Govern?

La Generalitat ocupa més d’un centenar d’edificis a Barcelona. Amb la concentració a la Zona Franca es calcula un estalvi d’uns 80 milions d’euros. La meitat aproximadament es deu al fet que el lloguer a la Zona Franca serà inferior a les rendes que s’estan pagant actualment per les diferents seus. L’altra meitat és per l’eficiència. Un edifici modern i diàfan permet concentrar més treballadors per metre quadrat que els edificis antics actuals. A més, també es reduirà per la unificació de factures com les de seguretat, neteja o subministraments.

3. Quant pagarà el Govern de lloguer?

L’operació és un lloguer per a 20 anys pel qual la Generalitat acabarà pagant un total de 142 milions d’euros. La xifra supera la inversió de la propietat de l’edifici, Axa, que voreja els 50 milions d’euros. Malgrat això, el Govern s’estalviarà despeses respecte al cost actual dels lloguers.

4. Per què la Zona Franca?

És un dels pocs llocs on hi havia prou terreny, en una zona en expansió, a prop de l’Agència Tributària, la Ciutat de la Justícia i la Fira, i amb accés en transport públic gràcies a la línia 10 Sud del metro.

stats