Majors de 70 anys, l'únic grup d'edat que creixerà en les properes dècades

Catalunya és una de les 5 comunitats que no perdrà habitants d'aquí al 2031

La garantia del cobrament de les pensions és un dels grans maldecaps dels gestors espanyols, que no han aconseguit aturar la fuita del Fons de Reserva de la Seguretat Social. De fet, el mateix executiu espanyol en funcions reconeix que l'anomenada guardiola de les pensions haurà quedat sense un cèntim l'any que ve, una situació alarmant, tenint en compte que la població espanyola envelleix a marxes forçades. Segons l'última projecció demogràfica de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), a partir del 2017 els únics grups d'edat que no perdran població seran els majors de 70 anys. Per tant, Espanya perdrà principalment cotitzants i guanyarà dependents.

Aquesta projecció demogràfica revela que el nombre de persones majors de 65 anys representarà una quarta part del total de la població de l'Estat d'aquí 15 anys –ara representa el 18,7%–. De cara al 2066, aquesta proporció de població passarà a ser el 34,6% del total. Tal com alerta l'INE, si es manté aquesta tendència, l'anomenada taxa de dependència –el quocient, en tant per cent, entre la població menor de 16 anys o major de 64 i la població de 16 a 64– s'elevaria del 53,5% actual fins al 62,2% el 2031. A més, la població centenària passaria de les 16.460 persones que hi ha actualment als 222.104 d'aquí 50 anys. 

La intensitat d'aquest envelliment ve acompanyada d'un increment en el nombre de defuncions, una taxa de natalitat a la baixa i la reducció de l'entrada d'immigrants. La suma de tots aquests factors provoca que aquest sigui l 'últim any en què Espanya guanyarà població. A partir del 2017 comença una caiguda ininterrompuda que suposarà la pèrdua de 552.245 habitants en 15 anys, cosa que deixarà l'Estat en 45,9 milions de persones el 2031. D'aquí a mig segle, la pèrdua s'elevaria fins als 5,3 milions de persones, un 11,6% de la població. 

Espanya només guanyarà majors de 70 anys

Segons l'INE, la pèrdua de població es concentrarà precisament en el grup que suposa el gruix de la força de treball, entre els 30 i els 49 anys, que es reduirà en 4,2 milions de persones en els propers 15 anys i en 6 milions el 2066 –un 28,5% i un 40% menys, respectivament–. A més, la caiguda de la natalitat provocarà que el 2031 hi hagi un 265% menys de menors de 10 anys. Per contra, l'única franja d'edat que creixerà els propers anys és a partir dels 70 anys. D'aquí 15 anys a Espanya hi haurà 11,7 milions de majors de 64 anys –un 35% més que actualment–. Ara el grup d'edat més nombrós és el d'entre 40 i 44 anys, però el 2031 a Espanya hi haurà més persones d'entre 55 i 59 anys. 

Sagnia a la guardiola de les pensions

Segons aquesta projecció, doncs, el gruix de la població que guanyarà Espanya en els propers anys és aquella que més depèn de les arques públiques, ja que 7 de cada 10 majors 65 anys viuen exclusivament de la percepció de la pensió pública. Per això, en un moment en què la guardiola de les pensions es troba en una cinquena part del que tenia fa 5 anys i en què el nivell d'ocupació encara queda lluny del d'abans de la crisi, el govern espanyol es veu obligat a accelerar a principis d'any el debat sobre la reforma del sistema de les pensions i a prendre mesures. Per això, aquest dijous, la ministra d'Ocupació i Seguretat Social en funcions, Fátima Báñez, ha anunciat que un dels objectius del govern popular és permetre que els jubilats que treballin puguin cobrar el 100% de la pensió. 

Catalunya, entre les poques comunitats que guanyarà població

Per comunitats autònomes, la pèrdua de població s'estén a la majoria d'autonomies durant els propers tres lustres, amb especial intensitat a Astúries, Castella i Lleó i Galícia. Només hi ha 5 comunitats que guanyaran habitants: Múrcia, Madrid, les Illes Canàries, les Balears i Catalunya, a més de les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla. D'aquí al 2031, Catalunya guanyarà 16.182 habitants, menys que la Comunitat de Madrid, que en guanyarà 331.453.