MERCATS
Economia 26/12/2019

Escoltes privilegiades, beneficis assegurats

Alguns fons accedien amb antelació a les conferències del Banc d’Anglaterra per fer negoci abans que la resta

Quim Aranda
3 min
El governador del Banc d’Anglaterra, el canadenc Mark Carney, s’ha trobat amb aquest escàndol a falta de molt poc temps d’abandonar el càrrec.

LondresLa història no és nova. De fet, és la de sempre. Tenir informació privilegiada abans que un fet sigui oficial i públic facilita o pot facilitar operacions de gran rendibilitat. Operacions de dubtosa legalitat, també, que ara encara són més possibles, en bona mesura, per les possibilitats tecnològiques de l’anomenat high frequency trading, és a dir, la realització de moltes petites operacions de compra i venda d’accions en un espai curt de temps gràcies a sofisticats programes informàtics.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En aquest cas, la víctima ha estat el Banc d’Anglaterra (BoE, per Bank of England), que la setmana passada va haver d’admetre, després que n’informés The Times, que el contingut de les conferències de premsa del seu governador, Mark Carney, eren filtrades i escoltades a través d’un canal d’àudio específic. Aquest canal es desviava cap a determinats fons d’inversió que operen en high frequency trading, donant-los l’oportunitat de fer o desfer operacions a partir dels comentaris de Carney instants abans que fossin emesos públicament.

D’acord amb la informació del diari, reconeguda per la institució, des de principis del 2019 proveïdors tecnològics del BoE han utilitzat una bretxa en la seguretat de l’emissió de l’àudio de les conferències de premsa del governador per subministrar la informació a clients externs segons abans que fos oficial. Habitualment, les declaracions de Carney o d’altres alts funcionaris del Banc d’Anglaterra solen provocar oscil·lacions en els mercats.

El trading d’alta freqüència, eina utilitzada sovint per determinats fons d’inversió, fa servir la transmissió d’una gran quantitat d’ordres de compra i/o venda a través de fibra òptica. En qüestió de fraccions de segon completa les operacions indicades. I se’n fan milers en poc temps. D’aquesta manera, els fons potser guanyen poc, però com que fan tantes operacions alhora, la suma final té molts zeros.

Ara que el Banc d’Anglaterra està a punt de rellevar Carney, que serà substituït pel nou governador, Andrew Bailey -nomenat el dia 20 de desembre i que prendrà possessió del càrrec el 16 de març-, la informació sobre les filtracions ha sacsejat el prestigi de la institució.

El Banc ja va “desactivar l’accés” a l’àudio que es derivava als fons abans que fos oficial, i que s’havia instal·lat només per actuar com a còpia de seguretat en cas que el canal de vídeo fallés. En un comunicat oficial, el Banc assegurava que “l’ús totalment inacceptable del canal d’àudio va tenir lloc sense el coneixement ni consentiment de la institució”.

El high frequency trading no és il·legal. De fet, és prou comú per part de determinats fons. Una demostració de l’enorme capacitat d’actuació d’aquests operadors va tenir lloc la nit del recompte electoral del referèndum sobre el Brexit, l’any 2016. Els responsables dels fons es van centrar en les operacions a curt termini sobre la lliura esterlina per treure’n el màxim de profit.

Cada resultat regional del referèndum que s’anava coneixent desencadenava nous moviments de la lliura esterlina i, tot seguit, noves operacions de compravenda. Finalment, quan el no a la UE va ser definitiu, la lliura esterlina va caure respecte al dòlar als nivells de l’època Thatcher-Reagan. Enmig d’aquest descens, les oscil·lacions de la taxa de canvi van registrar moviments molt pronunciats.

Nova era als mercats

La tecnologia ha canviat la borsa radicalment. Les transaccions s’acosten ja a la velocitat de la llum i, des de fa una dècada, la majoria d’operacions les executen ordinadors que treballen en alta freqüència a partir de les ordres d’algoritmes.

D’alguna manera, el comerç electrònic d’alta velocitat ha convertit les borses en poc menys que espectacles teatrals de nul·la utilitat, simplement valorades pel seu caràcter promocional. L’exemple més gran d’això és Wall Street, la borsa de Nova York, aparador global per a les companyies que hi operen. Però tant els brokers que sovint veiem com el so de la campana que obre o tanca la sessió són quasi una ficció. Perquè l’acció real de la borsa de Nova York té lloc al municipi de Mahwah, a Nova Jersey, un centre de dades envoltat per tota mena de torres de telecomunicacions.

L’any passat, la quinta essència del nou modus operandi ultraràpid va ser la posada en funcionament de l’anomenat Go West, una via directa i ultraràpida de comunicació entre Chicago i Tòquio per accelerar el flux de dades del mercat de futurs a partir de tecnologia wifi i línies de fibra òptica a través de cables submarins entre les dues ciutats.

Amb tot, de vegades la tecnologia juga males passades. Una incidència electrònica va provocar que, el 2012, Knight Capital comprés erròniament milers de milions de dòlars d’accions, cosa que li va provocar pèrdues de més de 400 milions de dòlars. La informació privilegiada, però, sempre ha estat ben valuosa i ara la tecnologia permet jugar-hi amb diferència de mil·lèsimes de segon.

stats