Publicitat
Publicitat

ECONOMIA

Foment pel Treball estima que la inversió pública en infraestructures a Catalunya baixarà un 19% el 2011

La institució calcula que l'atur augmentarà en 84.000 persones aquest any. Aquesta pujada vindrà d'un increment en el sector de la construcció de 30.000 persones, i 54.000 més en indústria i serveis

Segons l'índex Dinàmic d'Inversió Pública a Catalunya (ID CAT), realitzat per Foment del Treball, es pot estimar que, per al 2011, les inversions conjuntes de l'Administració general de l'Estat (AGE) i de la Generalitat baixaran a un 19,3%, com a conseqüència de les disminucions d'un 34,9% de l'AGE i d'un 6,4% de la Generalitat.

Si es confirmen les retallades en la inversió de la Generalitat en infraestructures, explica foment en el comunicat, a més de corregir la previsió per al 2011, la variació interanual al 2010 pot arribar a ser del 48,4%, amb la qual cosa les inversions de la generalitat al 2012 seran un 63% inferiors a les del 2009 i les de l'AGE un 76% inferiors. "La reducció de la despesa pública no pot concentrar-se tan intensament en les inversions", que són les que afavoreixen la competitivitat de l'economia, afirma Foment. Per això, diuen, "la imprescindible austeritat pressupostària ha de centrar-se en la despesa de consum i les transferències corrents.

Per altra banda, si s'aprova el pes assumit per les infraestructures en la reducció de la despesa pública, això esdevindrà un dels factors que dificultaran la recuperació de l'economia catalana, donada la relació que té sobre els nivells d'ocupació. Una estimació prudent dels efectes sobre l'ocupació de les xifres d'inversió públiques previstes pel 2011 suposen un increment de l'atur en el sector de la construcció de 30.000 persones i de 54.000 persones en activitats relacionades indirectament amb aquest sector productiu, tant en la indústria com en els serveis, fet que genera un augment global de l'atur al 2011 de 84.000 persones.


Més continguts de

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT