Economia 29/11/2017

Els economistes critiquen l’alarmisme pel Procés

El Col·legi discrepa de la patronal Foment del Treball i diu que ja es nota la remuntada

Natàlia Vila
3 min
Modest Guinjoan i Jordi Goula, president i membre de la comissió d'economia catalana del Col·legi d'Economistes respectivament

BarcelonaEls economistes i els empresaris perceben un escenari diferent. El Col·legi d'Economistes de Catalunya ha contradit aquest dimecres l'anàlisi que va fer ahir la patronal de les grans empreses, Foment del Treball. Segons els acadèmics, "octubre ha estat un mes normal tot i que de perfil més baix", admeten. Els economistes catalans han rebutjat obertament les valoracions "alarmistes" i asseguren que les dades dels principals indicadors demostren que "en l'economia catalana no hi ha dramatisme", segons ha explicat el membre de la Comissió d'Economia catalana del Col·legi, Jordi Goula.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El president de la comissió, Modest Guinjoan, a més, ha afegit que "Catalunya demostra una bona musculatura econòmica". Per reforçar el seu discurs, els portaveus d'aquest col·legi professional han repassat els indicadors sobre turisme, transport aeri i comerç i han remarcat especialment que les baixes xifres de vendes en roba i calçat s'han vist afectades, sobretot, per l'arribada amb retard del fred. A més, Guinjoan ha insistit que les dades del Black Friday i de la primera quinzena de novembre ja evidencien una remuntada.

Els economistes també han respost directament a la patronal catalana Foment del Treball, que ahir va amenaçar que si la incertesa no minva després del 21-D les empreses podrien anar "un pas més enllà" i acabar traient també les fàbriques de Catalunya. Els acadèmics han qualificat d'"exagerada" aquesta afirmació i han demanat als representants dels empresaris que no facin "especulacions".

"No sabem què passarà"

"Dir que les empeses acabaran per retirar les fàbriques és especular", ha dit Guinjoan, que ha afegit: "Que marxin seus no és bo, però la incidència que això té en l'economia és despreciable a nivell macroeconòmic, no afecta a la generació del PIB".

Guinjoan ha admès que no tenen "una bola de vidre", però s'ha mostrat confiat que l'estructura econòmica de Catalunya mantindrà els seus atractius i la seva competitivitat."Catalunya està orientada als mercats internacionals, té una bona posició geoestratègica, i tenim factors de competitivitat importants, com el capital humà i les infraestructures, que per cert, podrien ser millorables", ha insistit Guinjoan. Per la seva banda, Goula ha afirmat que l'amenaça de Foment "és agosarada" i ha recordat que "en el món industrial, deslocalitzar té un cost molt elevat".

La patronal Foment del Treball, va enviar ahir un missatge clar als partits que es presenten a les eleccions del 21-D que donen suport a la independència de Catalunya i els van "exigir" que "valorin el preu d'allò que volen". El cap del departament econòmic de Foment del Treball, Salvador Guillermo, va assegurar que “no es poden menysprear les sortides de seus, encara que de moment només hagin sigut trasllats de seus socials i fiscals” perquè si la tensió política es manté i les empreses continuen percebent inseguretat, “a mitjà termini podrien fer el següent pas, que és moure la seu productiva, l’activitat econòmica”.

Una amenaça força explícita que també portava una petició intrínseca: “Exigim als partits que es presenten que siguin conscients de l’impacte que tindria el fet que aquestes empreses anessin més enllà de moure la seu social”, va dir Guillermo. La patronal catalana va fer aquestes “reflexions” durant la presentació d’un informe especial titulat Incidència de l’escenari polític en l’activitat econòmica i empresarial. La presentació, que dibuixa un escenari més aviat pessimista per la tensió política que s’ha generat durant l’últim trimestre de l’any, es va programar una setmana abans de l’habitual informe de conjuntura econòmica, que segons va avançar el director de la comissió econòmica i fiscal de Foment, Valentí Pich, serà “més optimista”.

Lluny de contagiar-se d'aquest to, avui els acadèmics del Col·legi d'Economistes també han aprofitat per fer autocrítica: "Els economistes sempre ens hem equivocat fent previsions, i fer-les en un moment de tanta incertesa política creiem que és encara més arriscat", ha admès Guinjoan. Els economistes han criticat especialment el pessimisme que reflecteix el panell de Funcas, que preveu una reducció del creixement econòmic de 1,7% per l'any que ve. "És una previsió particularment alarmista i negativa i no lliga amb la realitat; per arribar a assolir aquesta dada que ells preveuen la incertesa hauria de durar tot l'any i no només els dos trimestres que ells remarquen", els ha retret el portaveu del Col·legi.

L'amenaça permanent del boicot

Un dels pocs punts de consens entre els economistes i la patronal de les grans empreses ha estat la "incidència mínima i temporal" dels eventuals boicots als productes catalans. A l'acte d'avui, Guinjoan ha recordat que "els que fan boicot també els costa diners" i ha assegurat que "de facto ja se'n feia, de boicot".

Ahir, la Foment del Treball també va afirmar que fins ara el boicot ha sigut testimonial i “només en alguns productes de referència”, i va advertir que “deixar de comprar productes no aporta cap solució i fins i tot pot ser un problema per a altres territoris” perquè tot està interrelacionat.

stats