Gas Natural invertirà 14.000 milions fins al 2020

La gasista guanya 329 milions al primer trimestre, un 18% menys

Gas Natural busca una sortida a la frenada del creixement dels seus mercats i a l'impacte negatiu en els resultats que estan tenint les devaluacions de moneda. I per això pretén invertir fins a 14.000 milions d'euros en noves xarxes i en generació d'energia d'aquí al 2020, segons el pla estratègic pels pròxims quatre anys que ha presentat aquest dimecres a Madrid el conseller delegat de la companyia, Rafael Villaseca.

Tot plegat li permetrà a la companyia tenir un lleuger creixement del benefici net, que passarà dels 1.500 milions del 2015 als 1.800 milions previstos per al 2020. Tot i així, Gas Natural no planeja reduir deute, perquè a més de les inversions -que no aniran destinades a la compra d'empreses-, l'empresa pretén gastar 7.000 milions d'euros més en dividend, una retribució generosa a l'accionista en una situació de dubtes sobre el futur dels mercats energètics. 

Tot i aquest dividend, la borsa ha reaccionat castigant la gasista, que va guanyar 329 milions d'euros el primer trimestre, un 18% menys que el mateix període de l'any anterior, segons ha fet saber. La companya energètica afirma que "malgrat un entorn energètic i econòmic exigent, els resultats demostren la solidesa del seu model de negoci". 

Però mentre anuncia un generós dividend i 14.000 milions d'inversions, Gas Natural també té previst un "pla d'eficiències" de 220 milions anuals que inclou retallades en la plantilla de personal de fins a 45 milions, segons ha explicat Villaseca, que ha precisat que " no hi haurà procediments traumàtics". 

El benefici brut d'explotació va arribar als 1.216 milions, un 3,4% menys que els mateixos tres mesos de l'any 2015. En aquest cas, Gas Natural atribueix el descens directament a la caiguda del preu de les matèries primeres i també als tipus de canvi, per les devaluacions de les monedes llatinoamericanes. 

Gabarró diu que el seu relleu a Gas Natural depèn de Fainé

El mercat espanyol suposa un 56,8% del total del benefici d'explotació abans d'impostos, mentre que les activitats internacionals suposen el 43,2% del total però van registrar una caiguda del 20,2%. A més del tipus de canvi, la companyia s'ha vist afectada negativament pels fenomens del Niño i la Niña a llatinoamèrica, on ha concentrat la seva expansió. Tot i així, en moneda local, l'únic mercat que ha caigut a estat el Brasil. 

Pel que fa a les inversions, el primer trimestre la companyia presidida per Salvador Gabarró va invertir 266 milions d'euros, un 6,4% més que el primer trimestre del 2015. Aquestes inversions es van centrar especialment en els negocis de distribució de gas i electricitat a Espanya, tot i que incrementen amb força (+36%) les inversions en negocis regulats a Europa.