La UE premia Grècia amb el tancament de l'expedient per dèficit excessiu

El país hel·lè va arribar a tenir un dèficit públic per sobre del 15%

Grècia continua rebent diners europeus per evitar la fallida però ja veu la llum al final del túnel. Tot i que encara és massa aviat per passar pàgina a la greu crisi financera que ha viscut, la seva economia va millorant. La Unió Europea ha decidit premiar el país aquest dilluns posant fi al procediment per dèficit excessiu que va obrir el 2009. 

"Després d'anys de greus dificultats, les finances gregues estan millor", ha explicat Toomas Toniste, ministre de Finances d'Estònia, país que ocupa la presidència de torn de la UE. Es tracta de l'expedient que la Unió obre a qualsevol país de l'euro que tingui un dèficit públic per sobre del 3% del PIB i que pot acabar amb una multa econòmica si no es fa res per corregir-ho.

El dèficit del país hel·lè es va enfilar fins a un espectacular 15,1% en plena crisi. Des del 2009 fins ara, la balança fiscal de Grècia "s'ha anat corregint progressivament", afirma en un comunicat el Consell de la UE.

Gest simbòlic

El tancament del procediment és una decisió amb una gran càrrega simbòlica que dona a Grècia una empenta moral per seguir endavant amb les reformes pendents i li permet mirar al futur amb un bri d'optimisme. Després de tres rescats i de tenir la xifra més elevada d'atur de tota la UE des de fa anys, Grècia es veu ara recompensada pels esforços fets per sortir de la crisi, que inclouen retallades brutals durant anys, privatitzacions i profundes reformes estructurals.  

Més continguts de