Hisenda investiga l'entramat de societats de la família Rato

L'Agència Tributària, que analitza moviments del període 2009-2014, sospita que l'exvicepresident va usar testaferros per evitar embargaments arran de la seva gestió a Bankia

L'Agència Tributària investiga empreses i societats en les quals diversos familiars de Rodrigo Rato consten com a titulars, com la seva exdona, María Ángeles Alarcó, la seva germana o una neboda, segons han confirmat a l'agència Efe fonts properes al procés.

Les mateixes fonts han confirmat la informació que avui publica el diari 'El Mundo', en la qual s'assegura que l'expresident de Bankia és sospitós d'alçament de béns i d'evitar embargaments per la seva responsabilitat en l'escàndol de Bankia a través d'un complexe entramat societari en diversos països, inclosos paradisos fiscals.

Segons aquesta informació, en les empreses que s'estan investigant hi figuren com a titulars fills del seu primer matrimoni així com la seva germana Ángeles i la seva neboda.

De fet, fonts de la investigació van explicar recentment que Rato es va acollir a l'amnistia fiscal el 2012 per regularitzar el seu patrimoni i, arran d'allò, l'Agència Tributària va començar a investigar un "complex entramat societari familiar".

Davant el dubte sobre els béns declarats per Rato, Hisenda el va incloure en el llistat de 705 persones sospitoses d'haver aprofitar l'última amnistia fiscal per blanquejar capitals.

A Hisenda li va cridar l'atenció l'existència d'aquesta estructura societària, de manera que va traslladar la denúncia perquè la Fiscalia iniciés una investigació.

Segons 'El Mundo', la denúncia compta amb més de 80 pàgines i detalla propietats vinculades a Rato amb seu a paradisos fiscals, inclosos Gibraltar i Suazilàndia. A la denúncia també s'hi afirma que hi ha societats vinculades a Rato a Holanda, Regne Unit, Estats Units i República Dominicana.

Les fonts han confirmat aquests fets, així com que l'Agència Tributària ha acusat Rato de tràfic de divises mitjançant operacions a Luxemburg, Suïssa, Gibraltar, Irlanda i Holanda.

El període investigat va del 2009 al 2014.